La Junta Electoral Central ha multat TV3 amb 1.200 euros per l’emissió el 9 d’abril (dos dies abans d’iniciar-se la campanya electoral del 28-A) del documental Un procés dins el procés al programa Sense ficció, el qual mostra com s’enfronten els familiars dels presos polítics al seu empresonament.

La JEC conclou que la seva programació durant el procés electoral va vulnerar “el principi de neutralitat informativa” establert en la Llei orgànica de règim electoral general. Així doncs, desestima les al·legacions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i dona la raó a Ciutadans, que va recórrer la resolució en sentit contrari adoptada per la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

Per a la JEC, Un procés dins el procés “ofereix una imatge de victimització d’un sector de la societat catalana que resulta obertament favorable a posicions polítiques que coincideixen amb les defensades per una part de les formacions” que es van presentar a les eleccions del 28-A.

Segons l’òrgan, el documental “transmet un missatge legitimador de la causa separatista; afavoreix la imatge els presos polítics, i “es donen per bones i certes les tesis” que aquests defensen.

La Junta Electoral també considera que, amb la seva emissió, es va generar “un desequilibri” que va vulnerar els principis d’igualtat, proporcionalitat, pluralisme i neutralitat política a causa de “l’absència d’algun tipus de mesura compensatòria” a altres formacions polítiques.

Finalment, la JEC xifra la multa en 1.200 euros, sense arribar al màxim de 3.000 previst per la Llei, perquè l’emissió del documental va ser puntual, “sense persistència en la conducta infractora”, i també perquè “no s’acredita que existeixi intencionalitat en la infracció administrativa”.