El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Cornellà de Llobregat ha condemnat la cadena Cope i al periodista Juan Antonio Alcalá a indemnitzar el RCD Espanyol amb 98.868 euros per intromissió al dret a l’honor.

Els fets es remunten al 28 d’abril de 2012, quan el periodista va assenyalar en el programa El partido a las 12 que, segons una font de la Lliga de Futbol Professional, el partit dels blanc-i-blaus contra l’Sporting de Gijón jugat dos dies abans, que va acabar 0 a 3 a favor dels asturians, havia estat “adulterat”. Després de donar un termini per revelar la suposada font en antena, l’Espanyol es va querellar contra el locutor i l’emissora per “l’atac perpetrat contra l’honor i la imatge pública del club”, i va demanar una indemnització de 3 milions d’euros.

Ara, dos anys i mig més tard, el jutjat ha condemnat la Cope i Alcalá a pagar de manera solidària els gairebé 100.000 euros amb què xifra els danys causats, a més de les costes del procés.

“La Justícia ha considerat que el RCD Espanyol va patir una intromissió il·legítima en el seu dret fonamental a l’honor, que la informació no és certa i que el periodista demandat no va actuar amb diligència professional per no contrastar la notícia degudament”, va assenyalar aquest dimecres el club en un comunicat, on celebra el desenllaç.

El precedent del Barça

No és el primer cop que l’emissora episcopal ha d’indemnitzar un club català a causa d’unes afirmacions de Juan Antonio Alcalá, que continua la Cope, tot i que en un altre programa. L’abril del 2011, el FC Barcelona els va demandar per “intromissió il·legítima en el dret de l’honor”, sol·licitant una indemnització de 6.190 euros, perquè el mateix periodista havia vinculat els esportistes i els metges del club amb pràctiques de dopatge.

Gairebé un any després, el febrer de 2012, la Cope i Alcalá van reconèixer que la informació havia resultat “no ser veraç” i que provenia d’una font “no contrastada”, i l’emissora va acceptar pagar els 200.000 euros amb què el Jutjat va xifrar els danys causats.