El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que el model de finançament de la televisió pública francesa, que imposa una taxa a les operadores de telecomunicacions, és compatible amb la legislació comunitària i no restringeix la competència dels estats membres, l’argument que va utilitzar la Comissió Europea per recórrer-la.

El dictamen crea un precedent per a RTVE, ja que el seu model es va inspirar en el francès quan l’Executiu de Zapatero va decidir eliminar la publicitat dels canals públics, el qual també va ser denunciat per la CE amb la mateixa argumentació, i que està pendent del TJUE. De fet, el Govern espanyol havia supeditat la tornada de la publicitat a TVE a la sentència de la justícia.

El 2009, França va imposar una taxa del 0,9% a les telecos per finançar l’eliminació progressiva de la publicitat a la televisió pública. Però la CE va recórrer als tribunals assegurant que la mesura incomplia la directiva comunitària sobre telecomunicacions, en considerar que les taxes específiques cobrades a les operadores han d’estar relacionades directament amb la cobertura dels costos de regular el sector.

El TJUE, però, considera que l’impost a les telecos no és una taxa administrativa en el sentit de la directiva, ja que aquesta no està vinculada a l’accés  al mercat de les comunicacions electròniques o a la concessió de radiofreqüències o números, sinó que grava l’activitat de les empreses, que consisteix en oferir serveis electrònics, la qual cosa no està coberta per les normes europees.