El manifest que reclama la creació del Museu de la Ràdio a Barcelona, impulsat pels programes L’altra ràdio de Ràdio 4 i Cocodril Club de Radio Marca, ha superat les 500 adhesions, tant individuals com col·lectives.

La xifra s’ha superat quan fa 24 anys que L’altra ràdio va demanar per primera vegada la seva creació, en el marc de l’exposició Temps de ràdio que es va fer a la Rectoria Vella de Sant Celoni.

El manifest demana projectar “un centre didàctic i lúdic dedicat a preservar la memòria sonora del mitjà radiofònic, a la construcció d’un relat històric dels seus professionals i al foment de l’ús del llenguatge sonor, com una eina expressiva i creativa”.

Els impulsors fonamenten la petició en la “gran tradició” que té el mitjà radiofònic a Catalunya i la seva “contribució notable” a l’ús de la llengua catalana.

El Museu de la Ràdio que es demana “ha de tenir una utilitat social i ha de contribuir a formar una societat més alfabetitzada en el llenguatge audiovisual i més crítica vers els mitjans de comunicació”, assenyalen. Les tres potes sobre les quals se sostindria el projecte, són: la història de la ràdio i de la mateixa societat a través del mitjà; la formació i divulgació del llenguatge sonor; i la recopilació del patrimoni sonor.

El projecte compta amb els suports del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Ràdio Associació de Catalunya, l’Observatori de la Comunicació a Catalunya, l’Observatori de la Ràdio a Catalunya, l’Institut de la Comunicació de la UAB (InCom-UAB), l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya; l’Associació de Radioaficionats Minusvàlids Invidents de Catalunya; l’Associació de Radioescoltes de Barcelona, la Federació Catalana de Radioaficionats, o l’Associació de Radioaficionats de Catalunya, entre d’altres.

L’equip promotor de la iniciativa està format per Cinto Niqui, director de L’altra ràdio; Albert Malla, director de Cocodril Club; la periodista i filòloga Esther Molas, i el consultor en comunicació Daniel Condeminas.