Gemma Peris, Maria José Recoder, Laura Pinyol i Miquel Àngel Prats (foto: CAC).

La Plataforma per a l’Educació Mediàtica (PEM) que impulsa el Consell de l’Audiovisual de Catalunya va celebrar dimarts una reunió de treball per establir les línies d’actuació en relació amb la desinformació, el bon ús de pantalles i l’educació mediàtica.

El plenari va estar presidit per la presidenta de la PEM i consellera secretària del CAC, Laura Pinyol, i va comptar amb la presència de 20 de les entitats i associacions que en formen part. En la seva intervenció, Pinyol va fer referència a alguns debats que la Plataforma hauria d’abordar com “una oportunitat per reforçar la seva utilitat i el sentit de ser un pol de trobada de transferència d’experiències i coneixements” entre els seus membres.

Els reptes de la PEM

La consellera secretària del CAC també va remarcar que des de les diferents institucions, empreses i professionals que treballen per a l’educació mediàtica cal posar l’accent en alguns reptes immediats, sobrepassats diàriament per la realitat mateixa. En aquest sentit, va posar com a exemple “l’ús de les eines de la intel·ligència artificial entre els joves, que ja les desenvolupen d’una manera nadiua, i que cal abordar des de les escoles amb una formació específica que garanteixi aquests aprenentatges, que no poden ser, de cap manera, casuals”.

Coincidint amb la resta de representants dels grups de treball de la PEM, Laura Pinyol va assenyalar que és imprescindible i urgent “l’extensió de l’alfabetització mediàtica entre les persones grans, per tal de garantir la igualtat d’oportunitats d’aquesta capa de població tan nombrosa, i vetllar perquè no quedin exclosos socialment”. En aquesta línia, va recalcar que la Plataforma té un “deure per a la construcció d’una societat equitativa, també en l’àmbit digital”.

En la reunió també van intervenir la coordinadora del Grup de Treball de Desinformació, Maria José Recoder (representant del Col·legi de Periodistes de Catalunya), el coordinador del Grup de Treball d’Ús Responsable de Pantalles, Miquel Àngel Prats (representant de La Facultat Blanquerna – Universitat Ramon Llull), i la coordinadora del Grup de Treball de Coordinació entre Centres d’Educació i Lleure, i Mitjans de Comunicació, Gemma Peris (representant de la Federació de Ràdio Locals de Catalunya), que van explicar les respectives actuacions dutes a terme durant el 2023 i els objectius per al 2024.

La plataforma, que va ser creada el 2019, aplega 69 grups d’interès (col·legis professionals, fundacions, empreses i acadèmics) i té com a objectiu facilitar que els joves i els adults adoptin una visió crítica envers els continguts que difonen els mitjans de comunicació, amb un accent especial en els nous mitjans digitals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram