La particular tria per cobrir la compareixença conjunta d’aquest dilluns de Barack Obama i Mariano Rajoy davant la premsa han fet sorgir de nou les suspicàcies. Davant les habituals limitacions d’accés que imposa la Casa Blanca, els responsables de comunicació del Govern espanyol van escollir deu mitjans: ABC, El País, La Vanguardia, Onda Cero, Cope, RNE, TVE, Antena 3, Cuatro i Efe. En van quedar fora els periodistes d’El Mundo, Expansión, El Periódico, La Razón, RAC1, Catalunya Ràdio, Cadena SER, TV3, Telecinco, La Sexta, Colpisa i Europa Press.

Inicialment es va dir que la tria s’havia fet per sorteig, però posteriorment es va reconèixer que no havia estat així, i els arguments utilitzats per justificar l’elecció (com ara la freqüència amb què es cobreixen els viatges del president espanyol) tampoc no han acabat de convéncer.

Tot plegat ha fet que hagin sorgit les acusacions de veto als mitjans més crítics i als catalans (excepte La Vanguardia), així com les crítiques a la política de comunicació de l’Executiu de Rajoy.

La FeSP exigeix acabar amb la tria de mitjans ‘bons’ i ‘dolents’

La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) considera que deixar fora mitjans com la SER, El Mundo, RAC1 o Catalunya Ràdio és una “decisió inacceptable des d’un punt de vista democràtic i de respecte a l’accés a la informació”. Per a l’organització, si les dimensions obligaven a limitar la presència de mitjans, havien de ser aquests els que es posessin d’acord o fessin un sorteig.

“La manera de procedir de l’Executiu de Mariano Rajoy demostra, un cop més, la seva manca de respecte cap als periodistes, especialment aquells que li són més incòmodes”, afirma la FeSP en un comunicat, on recorda que no és el primer cop que es produeixen aquest tipus de situacions.

Per tot plegat, la Federació reclama al Govern espanyol una “major transparència informativa” i que acabi amb la política “d’escollir els mitjans ‘bons’ i els ‘dolents’ en funció del tracte que li donin”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram