Foto: Ramon Buxó

L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal va tancar els actes de celebració del 40è aniversari el passat dissabte amb una gala al Palau de la Musica Catalana de Barcelona. La festa de cloenda va combinar l’entreteniment i la part institucional, i va reunir més de 400 persones, entre editors de premsa, periodistes, dircoms, anunciants, lectors i representants institucionals.

“La Premsa Comarcal som un exemple a tot Europa. Som líders a tots i cadascun dels territoris de Catalunya, donem feina a més de mil persones i tenim una audiència de 700.000 lectors. I tot, perquè parlem del que interessa a la gent que viu a comarques. Som, en definitiva, un projecte de país”, va afirmar el president de l’ACPC, Francesc Fàbregas, en el seu parlament.

“La Premsa Comarcal és un dels tresors del país. Ja que sou capaços de donar veu a ciutadans que no tindrien cabuda als diaris generalistes, i ho feu amb mitjans pensats i escrits en català”, va apuntar en la seva intervenció la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

El discurs de cloenda institucional va anar a càrrec de la vicepresidenta primera i presidenta en funcions del Parlament, Alba Vergés, qui va dir que, en el món globalitzat, la premsa comarcal juga el paper “d’un espai de reflexió” i “d’enfortir la democràcia”.

En l’acte també van participar el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, Oriol Duran, i la directora general de Difusió, Eva Pomares.

La gala va estar conduïda pel presentador Òscar Dalmau, qui durant la presentació va explicar que l’acte era per “retre un homenatge als periodistes que, dia a dia, mes a mes i any rere any, han estat i estan a peu del carrer, al costat dels veïns de totes les poblacions de Catalunya per divulgar la realitat més propera i tot el que passa al costat de casa”.

Rosa Maria Calaf reivindica el periodisme local

En la cerimònia, es va lliurar la segona edició del Premi d’Honor de la Premsa Comarcal a la periodista Rosa Maria Calaf “pel seu esperit de periodista global que sempre ha animat la premsa local”. Durant la seva intervenció, va ser molt crítica amb la situació de la professió: “Mai vaig imaginar que en ple segle XXI hauríem de lluitar per la llibertat de premsa. El periodisme és el nervi sensible de la societat democràtica, i atacar-lo significa retallar drets i llibertats. Ara veiem que part de la comunitat informativa s’allunya del seu deure fundacional. A tot arreu hi ha una tendència on governs han iniciat una ofensiva contra periodistes i mitjans. I una gran part de la ciutadania no reclama fets sinó una interpretació dels fets que s’ajusta al seus gusts o creences”, va dir Calaf.

“Aquest guardó serveix per donar-me forces per continuar lluitant contra tot això. Sou el pilar imprescindible de la professió. Perquè tot comença essent local. És responsabilitat de tots seguir amb la lluita”, va reblar la periodista.

Premis fotogràfics i a estudiants

Durant la vetllada també es van lliurar els premis del concurs de fotografia 40 anys de Premsa Comarcal, 40 anys fent país per als associats de l’ACPC. El primer premi va recaure en el reportatge L’últim de capítol dels pisos de Can Garcia de Manlleu d’Albert Llimós i Jordi Puig, publicat al bisetmanari El 9 Nou de Vic. El segon premi va ser per Cultura, tradició i futur de Núria Caro, publicat al Setmanari l’Ebre. I el tercer premi se’l va endur el reportatge La faràndula olotina es desconfina de Ramon Buxó Martínez, publicat al setmanari La Comarca d’Olot.

En la gala també es van entregar els Premis Premsa Comarcal a la Solidaritat dirigits a estudiants d’ESO que l’ACPC va instaurar l’any passat per promoure entre els joves els valors d’una convivència igualitària entre les persones de diferent índole.

En la categoria de 1r i 2n d’ESO el guanyador va ser l’institut Escola 3 d’abril de Mora la Nova amb el treball L’IE més solidari i inclusiu, dels alumnes Oriol Doblas Marguet, Isona Amadón Trias, Odette Cervelló Alcober, Ferran Romerra Puell i Aroa Miravete Torras. I en la categoria de 3r i 4t d’ESO es va premiar Un ordinador, un futur, de l’escola Vedruna de Vilafranca del Penedès, fet pels alumnes Jan de Antonio, Mireia Sala i Anna Raventós.

La festa de cloenda dels 40 anys de Premsa Comarcal va comptar amb les actuacions musicals de Montserrat Castellà i Joan Dausà.

La commemoració del 40è aniversari es va iniciar el 19 de setembre de 2021 amb una festa al Gran Teatre del Liceu, i al llarg de 14 mesos es van organitzar actes itinerants en diferents poblacions catalanes amb la implicació d’editores, entitats i institucions. En concret, es va celebrar l’aniversari a Artesa de Segre, Cambrils, Figueres, Juneda, Igualada, Olot, Sant Feliu de Llobregat, Tàrrega, Tortosa, Valls, Vic i Vilafranca del Penedès.