Aquest diumenge 4 de setembre, la Ràdio Nacional d’Irlanda RTÉ estrena l’audiodrama Escapism and Dime Novels (Escapisme i novel·les de duro), escrita per Gerard Freixes Ribera i ambientat a la presó Model de Barcelona. Es tracta de la primera ficció sonora d’autoria catalana que produeix RTÉ.

Escapism and Dime Novels és una ficció al voltant de Carlos Gallardo, escriptor i guardià de presó i la seva relació amb un pres també escriptor en els anys 70. Gerard Freixes s’inspira lliurement en la vida de Luis García Lecha, guardià de la Model que va escriure novel·les de duro aconsellat pel reclús Francisco González Ledesma, posterior guanyador del Premi Planeta que també escrivia històries de l’oest amb el pseudònim de Silver Kane. Lecha va compaginar el seu treball a la presó amb l’escriptura de centenars de Bolsilibros, novel·letes de l’oest, terror o ciència-ficció, firmant com a Clark Carrados o Louis G. Milk.

Tot i ser una obra en anglès, Escapism and Dime Novels té un repartiment majoritàriament hispà, encapçalat per Antonio Gil juntament amb José Miguel Jiménez, la catalana Leticia Vaquero, Fede Gonzales i Marcos Isla, sota la direcció d’Eithne Hand, amb Mark Dwyer al so, i la producció de Kevin Reynolds.

Com a promoció del radioteatre, RTÉ ha emès el programa In The Wings: Escapism and Dime Novels, disponible en pòdcast, amb entrevistes a l’equip.

L’audiodrama Escapism and Dime Novels s’emet el 4 de setembre a les 20 h i es pot escoltar en la seva emissió en streaming o posteriorment al pòdcast Drama on One de RTÉ.