La Unió de Periodistes Valencians ha publicat el Manual d’estil per al tractament de la violència masclista i el llenguatge inclusiu en els mitjans de comunicació. L’obra ha estat elaborada per les periodistes Remei Castelló Belda i Anna Gimeno Berbegal a partir de la beca impulsada per la UPV i l’Ajuntament de Castelló per a la redacció de la guia.

Aquest nou manual vol ser una eina de treball pràctica per als professionals que hagin d’abordar la violència masclista: periodistes, fotoperiodistes, càmeres, realitzadors, editors i totes aquelles persones que participen en l’elaboració de continguts informatius i d’entreteniment, a les quals es demana que apliquin la perspectiva de gènere en les respectives funcions.

L’objectiu és proporcionar coneixement, eines i propostes per facilitar que els mitjans exerceixin un rol actiu en la lluita contra la violència masclista a través de la informació rigorosa i l’ús no sexista del llenguatge. A més, el manual també pretén contribuir a abandonar la perspectiva androcèntrica i transformar els discursos per tal de configurar una mirada i una realitat igualitàries i respectuoses amb les dones.

La guia posa l’accent en el fet que l’intent d’assassinat és l’última part d’una cadena que comença molt abans i que cal que aquesta quedi reflectida en les notícies, i destaca la importància de no tractar la violència masclista com un succés, sinó com el resultat d’una societat patriarcal. En aquest sentit, les autores apunten que la imatge que els mitjans ofereixen de la dona és en molts casos denigrant i la mostra com a un objecte que es pot ultratjar, de manera que cal canviar l’imaginari per poder canviar la realitat.

El document incorpora conceptes relacionats amb el cicle de la violència i les diferents denominacions per tal que quedin reflectits en les informacions. També s’han inclòs exemples d’una sèrie de pautes a seguir quan s’elaboren continguts periodístics sobre violència masclista.

El manual s’ha elaborat en compliment del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista de 2017. Més concretament, en la línia estratègica referida a trencar els murs que la invisibilitzen la violència masclista i socialitzar-la com un conflicte polític i social, a més d’actualitzar el manual Notícies amb llaç blanc que la UPV va publicar l’any 2002.