El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat l’onzena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, que ofereix una mirada crítica als temes que han passat per alt als mitjans de comunicació el darrer any, i repassa els reptes informatius en un context de postpandèmia en què les vulneracions a la llibertat d’expressió van a l’alça.

Enguany l’Anuari 2021 inclou un dossier temàtic dedicat a les vulneracions de la llibertat d’expressió des de diferents punts de vista. Un dels continguts més destacats és una entrevista del periodista Manel Alías a l’activista russa Maria Alyokhina, membre del grup Pussy Riot i fundadora del mitjà Mediazona, centrat en temes que afecten la llibertat d’expressió a Rússia, realitzada un mes abans que comencés la guerra a Ucraïna.

El dossier també inclou un reportatge de Gemma Garcia sobre les vulneracions policials al dret a la informació; una anàlisi de Manel Fontdevila sobre humor i límits, o una guia de drets de periodistes per treballar en context de mobilitzacions al carrer.

“La llibertat d’expressió està cada cop més en joc i, per tant, també el futur d’un periodisme crític amb els poders. En un moment com l’actual, el periodisme ha de ser capaç de fugir de propagandes i poder contribuir a construir solucions”, expliquen els coordinadors de l’Anuari, Víctor Yustres i Carme Verdoy.

Reportatges sobre el futur de l’economia i el món postpandèmia

L’onzena edició de l’Anuari inclou diversos continguts que posen el focus en el futur de l’economia i la societat postpandèmia. El treball s’obre amb reportatge de Sandra Vicente, publicat aquest dijous al web de Mèdia.cat, que explica com la inversió dels fons Next Generation EU en l’àmbit de la salut a Catalunya apunten a la indústria privada, en concret a la farmacèutica.

Altres temes destacats del nou anuari són l’impacte de les empreses digitals en els drets de les treballadores de la llar, les conseqüències ambientals de la línia marítima entre Eivissa i Formentera, el paper del periodisme davant l’emergència climàtica, o el biaix classista i racista del periodisme cultural.

L’Anuari Mèdia.cat 2021 s’ha presentat aquest dijous a la Lleialtat Santsenca de Barcelona, en un acte en el qual han participat Enric Borràs, president del Grup Barnils; Ricard Gené, president de la Fundació Catalunya; els coordinadors del projecte, Víctor Yustres i Carme Verdoy, i periodistes que han participat en la publicació.

L’onzena edició de l’Anuari podrà trobar en llibreries d’arreu dels Països Catalans, i alguns dels seus continguts es publicaran en les properes setmanes al web de Mèdia.cat.

El projecte ha estat possible de nou gràcies a una campanya de microfinançament que va recollir 12.080 euros de 351 mecenes. També compta amb el suport de la Fundació Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, i la col·laboració de la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya i la Universitat de Vic.