La Plataforma Audiovisual de Productores Independents (PAP) ha expressat la seva “desolació” davant el Projecte de llei de comunicació audiovisual enviat al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació, ja que no recull cap de les al·legacions realitzades en els dos processos d’audiència pública previs oberts.

Segons la PAP, el text “no respon a les necessitats del sector, no fomenta la seva consolidació i creixement, abandona a la seva sort una indústria cultural estratègica com és la producció audiovisual independent, i tampoc respon a l’esperit de la directiva europea que busca protegir la indústria pròpia”.

La Plataforma, presentada al setembre, està formada per AECINE (Associació Estatal de Cinema), Diboos (Federació Espanyola d’Associacions de Productores d’Animació), MAPA (Mesa Territorial de Productors Audiovisuals), PIAF (Productores Independents Audiovisuals Federades), PROA (Federació de Productors Audiovisuals) i Profilm (Productores Espanyoles d’Audiovisual Internacional).

Desprotecció davant les multinacionals

L’organització considera que el projecte de llei no té en compte la defensa de la producció independent, “desprotegint-la i condemnant-la a una dependència irreversible dels grans subministradors de continguts que laminarà la propietat intel·lectual de les produccions que s’hagin realitzat aquí, empobrint el seu patrimoni audiovisual”.

La PAP entén que és necessari permetre la convivència entre productores independents i les grans plataformes, estudis o productores estrangeres. “Aquesta convivència entre els dos tipus de produccions –la independent i el service– ha estat i continua sent extremadament positiva i enriquidora, contribuint a dotar de més pes al sector audiovisual espanyol i a crear un teixit industrial més competitiu”, puntualitza.

La Plataforma diu que un dels punts “més preocupants” del text és la confusió entre les productores “realment independents” i les que la llei “permet passar per tals quan clarament són eines de grans plataformes i cadenes de TV, que depenen completament del que aquestes decideixin i que formen part amb major o menor claredat de grans grups empresarials internacionals”.

Així doncs, conclou que el suposat suport a la producció independent “es traduirà en què les beneficiàries seran multinacionals propietàries de productores que a causa de la mala redacció del projecte passaran ara per independents”.

Per altra banda, la PAP assenyala que no veu que en el projecte de llei es reflecteixin altres “pilars bàsics” del sector, com són la diversitat cultural (gèneres audiovisuals, llengües cooficials) i les mateixes obligacions per a tots els prestadors de serveis de comunicació audiovisual que ofereixen els seus serveis a l’Estat, independentment d’on tingui la seu.

La Plataforma Audiovisual de Productores Independents apel·la als grups parlamentaris per corregir “aquests errors”i confia en què així sigui en la tramitació parlamentària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram