A l’agost, l’Executiu de Mariano Rajoy i la Unió de Televisions Comercials Associades (UTECA) van arribar a un acord perquè les privades reduïssin de sis a cinc els múltiplex que tenen assignats amb l’objectiu d’alliberar part de l’espectre radioelèctric a favor de la telefonia de quarta generació.

Aquest dimecres, el consell assessor de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació del Ministeri d’Indústria (CATSI) va presentar a la patronal de les televisions privades l’esborrany del Reial Decret regulador del procés d’alliberament del dividend digital, al qual han mostrat el seu “absolut rebuig”.

La UTECA entén que el pla presentat “posa en risc” per a la ciutadania la continuïtat de la recepció de tots els actuals canals gratuïts. En aquest sentit, remarca que el procés trasllada als consumidors el cost de la nova antenització de les llars, malgrat el Govern va ingressar 1.800 milions d’euros de les operadores de telecomunicacions per la subhasta de les freqüències, quantitat que s’havia de destinar parcialment a finançar el pla del dividend digital.

De fet, aquest dilluns, el Ministeri d’Indústria va aprovar una partida de 2,6 milions per a la campanya d’informació ciutadana sobre la reantenització que s’haurà de dur a terme. És l’única aportació econòmica de moment prevista per a un pla que segons Indústria costarà als usuaris uns 300 milions d’euros.

Confien que el Govern “reconduirà” el plantejament

La UTECA explica que, a canvi de l’eliminació d’un MUX (que permetia conservar les actuals cadenes amb pèrdua de qualitat d’imatge per la seva compressió), el Govern espanyol es va comprometre a garantir que la població continuaria rebent els canals actuals i a evitar costos addicionals a les televisions, que en el seu moment ja van assumir el cost de transició a la TDT.

Però, per a les televisions privades (Mediaset, Antena 3,Veo TV i Net TV), l’esborrany presentat “no fa cas els aspectes fonamentals d’aquell acord”, per la qual cosa van abandonar la reunió després de mostrar el seu rebuig. Amb tot, es mostren “confiades” que el Govern “reconduirà” el plantejament presentat ajustant-lo a les bases establertes a l’agost.