La junta de l’Institut de Drets Humans de Catalunya ha atorgat la menció especial a mitjans i professionals de la comunicació del Premi Solidaritat a la periodista Magda Bandera, directora de La Marea, per la seva contribució a la incorporació d’un enfocament de gènere i drets humans en l’exercici del periodisme.

L’IDHC destaca que, al llarg de la seva trajectòria, Bandera ha estat pionera en la introducció en l’agenda mediàtica de temàtiques imprescindibles per al coneixement i la defensa dels drets humans, especialment dels drets de les dones”. A més, també ressalta que la periodista vilanovina ha tingut “un paper destacat en l’adopció de tractaments informatius respectuosos amb els drets humans, impulsant diversos projectes periodístics orientats a una cobertura responsable de les violències masclistes”.

El president de l’IDHC, David Bondia, assenyala que “en una època on hi ha corrents negacionistes que afecten, entre d’altres, a la memòria històrica, a les violències masclistes, a les diferències de classe o als processos migratoris, el treball de periodistes com la Magda Bandera és més necessari que mai per combatre les desinformacions i construir relats alternatius que incorporin un enfocament de drets humans”.

Enguany, el Premi Solidaritat de l’Institut de Drets Humans de Catalunya és per al Centre de Música i Escena Xamfrà del Raval. Els guardons es lliuraran al febrer en un acte al Parlament.

L’IDHC lliura el Premi Solidaritat des del 1987 a organitzacions o persones que defensen els drets humans, i en el marc del guardó des del 1998 atorga una menció especial per a mitjans de comunicació i periodistes que incorporen la defensa dels drets humans a la tasca informativa.