La guanyadora de la 21a edició del Premi LiberPress, Lisa Lovatt-Smith, reivindica la importància dels mitjans de comunicació i de les campanyes que aquests porten a terme sobretot en “els països en desenvolupament”, ja que s’aconsegueix “canviar la mentalitat de la gent”. En una trobada amb els mitjans aquest divendres, Levitt-Smith, fundadora de l’ONG OAfrica, va afirmar que les informacions dels mitjans són “més potents” que “les accions que es fan sobre el terreny”.

L’activista i periodista va detallar que, a vegades, la feina “porta a porta” de les entitats en aquests països són com una “imposició” de mentalitat, davant d’un missatge que difonen els mitjans. La guanyadora del LiberPress 2019 explica que, 17 anys després de tirar endavant la seva entitat a països com Ghana, ha aconseguit que la violència infantil estigui “mal vista”. Tot això, en certa manera, gràcies a una campanya viral en què celebritats demanaven en vídeos que els pares no peguessin als seus fills.

Levitt-Smith també ha portat a terme campanyes en contra del tràfic de nens a l’Àfrica. L’activista i periodista va explicar que vol “tancar els orfenats” perquè són un focus de comercialització d’infants i també de maltractament infantil. Segons Levitt-Smith, el fet que els nens no tinguin una persona de referència fa que “no aconsegueixin crear un vincle d’amor” amb ningú i això empitjora el seu creixement.

Coratge i compromís

Els Premis Liberpress 2019 es van lliurar divendres al vespre a l’Auditori de Girona. El jurat ha guardonat Lisa Lovatt-Smith “per ser una periodista que, des de la seva professió, que transforma, canvia i millora, va entendre que havia de posar la seva capacitat de comunicació al servei dels més desvalguts, treballant i explicant, amb coratge i compromís, la situació extrema que pateixen molts infants a l’Àfrica, tot i la perillositat de la seva feina. Un veritable periodisme de combat i d’humanitat”.

Nascuda a Barcelona, el 2002 Lovatt-Smith es va instal·lar a Ghana, dedicant-se al benestar dels infants del país, on va crear l’ONG OAfrica. Des de fa deu anys Lovatt-Smith també treballa en el format documental en temes de drets humans, especialment sobre el tràfic de nens i nenes.

Anteriorment, Lisa Lovatt-Smith havia treballat a Condé Nast (va ser editora de Vogue durant 15 anys) i col·laborat amb mitjans com The Times, The Independent, The Observer, The Guardian o El País.

A més de Lovatt-Smith, enguany també s’ha distingit el cineasta Radu Mihaileanu (LiberPress Cinema), el Poble Sahrauí (Premi LiberPress Catalunya), l’organització Women’s Link Worlwide (LiberPress Camins), el músic León Chávez Teixeiro (LiberPress Joëlle Stinkess de Cançó), la Fundació Crisálida i Jacinto Marqués Mancho (LiberPress Associació), l’escriptor Nuccio Ordine (LiberPress Literatura Ramón Chao), l’activista mediambiental Berta Cáceres (Memorial LiberPress), i l’associació d’ornitologia SEO BirdLife (Premi LiVerdPress).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram