L’observatori crític dels mitjans Mèdia.cat ha activat un lifelog “minut a minut” per recollir els atacs a la llibertat de premsa i el dret a la informació que es vagin produint amb motiu de la celebració del referèndum d’autodeterminació. Les incidències es difondran a les xarxes socials amb l’etiqueta #MapaCensura1O.

A principis d’any, Mèdia.cat va posar en marxa la tercera edició del Mapa de la Censura als Països Catalans, el qual documenta casos o intents de censura, pressions, intimidacions o amenaces a la llibertat d’expressió, informació o premsa. Arran de l’ofensiva contra el referèndum, aquesta eina ha comptabilitzat uns 65 casos de limitació de llibertats.

La llista inclou amenaces i agressions a periodistes per part de la ultradreta, l’intent d’un policia local de Sitges de prendre el mòbil a un periodista de NacióDigital, l’escorcoll de la redacció del setmanari El Vallenc o les notificacions a mitjans pels anuncis de l’1-O.

En els propers dies, l’observatori del Grup de Periodistes Ramon Barnils preveu que hi hagi un augment dels incidents relacionats amb la llibertat de premsa i el dret a la informació.