Al president espanyol sempre l’han incomodat els mitjans, i encara més si li plantegen qüestions espinoses. Per això evita les rodes de premsa amb preguntes (si és necessari protegint-se rere un televisor de plasma), i quan les fa és per obligació cada vegada que es reuneix amb algun dirigent estranger. Les dues interpel·lacions de rigor que poden fer els mitjans en aquests casos, però, es veu que també són massa per a la capacitat d’improvisació de Mariano Rajoy.

Per això ha decidit tallar d’arrel el problema i a partir d’ara serà Moncloa qui escollirà a dit quins periodistes li poden fer preguntes al president, trencant un acord tàcit de fa més de deu anys. Fins ara, els professionals de la informació consensuaven el contingut de les dues interpel·lacions i qui les feia.

Respostes escrites

L’acord ja va ser sabotejat al juliol, quan en una roda de premsa amb el primer ministre polonès, Rajoy es va saltar el torn preestablert i va bandejar la periodista d’El Mundo per donar la paraula al de l’ABC. Aquest va formular una pregunta de collita pròpia no pactada amb la resta de mitjans, i el president espanyol no va tenir cap inconvenient en llegir la resposta.

Aquest dijous, però, s’ha donat una passa més per controlar els imprevistos: pocs minuts abans que Rajoy comparegués davant la premsa amb Herman van Rompuy, president del Consell Europeu, la secretaria d’Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, ha anunciat que això de pactar les preguntes i els encarregats de fer-les entre els periodistes s’ha acabat i qui vulgui preguntar s’haurà d’apuntar en una llista. L’excusa, la suposada manca d’acord dels periodistes, i la prova, lepisodi de juliol.

En aquesta primera ocasió, els escollits han estat professionals d’Antena 3, Telecinco i, com no, l’ABC. Com al juliol, el president espanyol tampoc ha dissimulat a l’hora de llegir la seva rèplica al periodista del diari de Vocento. Rajoy, però, no ha estat l’únic que ho ha fet. Qüestionat pel procés sobiranista de Catalunya, Herman van Rompuy també ha deixat palès que portava la resposta escrita i ben preparada.