L’expectació mediàtica per la compareixença davant la premsa del president espanyol amb el primer ministre polonès, Donald Tusk, era màxima arran de les darreres revelacions del cas Bárcenas.

Com que Moncloa només permetia fer dos preguntes als mitjans espanyols (limitació habitual quan la roda de premsa és conjunta amb algun mandatari estranger), els periodistes, com en altres ocasions, han pactat quines serien i qui les faria: professionals d’El Mundo i Efe.

Però quan ha arribat el moment, Mariano Rajoy s’ha saltat el torn establert i ha donat la paraula a un periodista d’ABC, que no ha fet cap pregunta de les pactades, sinó una a mida on directament ha parlat “d’intent de xantatge” per part de Bárcenas, utilitzant la mateixa terminologia que usa el PP. El president espanyol ha llegit la seva resposta.

Després, Rajoy sí ha passat el torn al professional d’Efe, que li ha preguntat si havia rebut algun sobresou. El president espanyol s’ha remès a la resposta que havia donat al periodista de l’ABC i ha reiterat que “no se li pot demanar a un president que desmenteixi dia sí dia també les afirmacions d’un dels actors en una investigació”. “L’estat de dret no se sotmet a xantatges”, ha reblat Rajoy, evitant contestar.

Quan ha acabat la roda de premsa, els periodistes presents han demanat explicacions al periodista de l’ABC, que ha admès que abans de la compareixença ha rebut una trucada del seu director, Bieito Rubido, qui li ha dictat la pregunta que havia de fer, i ell s’ha limitat a obeir, segons explica El Mundo. Els professionals de la informació també han traslladat el seu malestar a la secretaria d’Estat de Comunicació, Carmen Martínez Castro, que s’ha disculpat i ho ha atribuït a un error.

ABC nega haver pactat la pregunta

Des de l’ABC, però, es nega cap acord amb el Govern i es remarca que no ha volgut participar en el pacte amb els altres mitjans i que tampoc l’havien convidat a fer-ho. Segons el rotatiu, les dos preguntes que ha formulat en el seu torn s’havien acordat a la redacció “d’acord amb la seva línia editorial i informativa”.

Sobre el fet que li donessin la paraula al periodista d’ABC i no al d’El Mundo, el diari de Vocento es limita a dir que el seu va demanar la paraula amb la mà aixecada i Rajoy li va concedir. “Aquí només hi ha un pacte, El Mundo amb Bárcenas”, ha etzibat via Twitter Bieito Rubido.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram