Aquest dijous va morir als 98 anys Francina Boris a l’Hospital Santa Caterina de Salt, on havia ingressat feia uns dies. El 29 de setembre del 1933, dia de Sant Narcís, Boris, que tenia 18 anys, va dir les primeres paraules que van sortir en antena de Ràdio Girona (oficialment va començar a emetre al desembre d’aquell any), aleshores filial de Ràdio Associació de Catalunya: “Aquí Ràdio Girona. Aquí EAJ-38 Ràdio Girona. Amics, volem que escolteu aquesta emissora. Ara tenim una veu”, van ser les seves paraules.

La locutora es va retirar de la ràdio fa menys de deu anys per problemes de salut. Entre altres distincions, Boris ha rebut la Medalla d’Or del Treball, la Medalla del Mèrit sardanístic i la Creu de Sant Jordi.

Francina Boris va traslladar-se a Barcelona el Nadal del 1934, des d’on va haver de retransmetre els bombardejos durant la Guerra Civil. Quan aquesta va acabar, va ser apartada dels micròfons, com la resta de professionals que havien fet els butlletins del bàndol republicà.

Un cop aixecat el càstig, el 1942, Boris va tornar a Ràdio Girona, ja que havia conegut a Miquel Vidal, cronista cultural de l’emissora, amb qui es va acabar casant. A l’emissora gironina va crear el programa degà de la informació sardanista i pioner en l’ús del català en plena dictadura, Nostra dansa, que va emetre fins ben entrada la dècada del 2000.

Al llarg de la seva vida professional, Boris va realitzar desenes de programes a Ràdio Girona, entre els quals Les hores de l’amistat, Salvem la natura i D’ací d’allà, d’un clar país.

Pionera compromesa

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat el seu condol per la mort de la locutora, de qui ha destacat el seu “compromís” amb la cultura i la llengua catalanes, i ha remarcat el seu paper com a “gran difusora” de la cultura popular.

“Va ser una pionera, una personalitat clau que, en un període especialment difícil, va fer els primers passos per incorporar la llengua catalana als mitjans de comunicació des del rigor professional i la constància a través dels seus programes, singularment de Nostra Dansa en els anys 40”, ha afegit Mascarell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram