L’associació Obertament ha publicat una nova guia d’estil per a mitjans de comunicació per informar sobre salut mental sense reproduir estigmes, la qual actualitza i amplia la de 2015.

“Els mitjans parlen cada cop més de salut mental i sabem que cada cop es fa millor, però també sabem que encara queda marge de millora”, va indicar dimarts Francisco Rubio, president d’Obertament, en la presentació del manual, celebrada a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya a Barcelona.

Les novetats de la guia

La nova Guia d’estil per a mitjans de comunicació: recomanacions per a la creació de contingut ètic i responsable sobre salut mental és el resultat de l’anàlisi duta a terme per Obertament des de 2014 i els processos d’assessorament i reflexió que ha fet de la mà de periodistes amb qui l’entitat treballa al llarg de l’any.

Més concretament, s’han incorporat les recomanacions i eines per abordar el suïcidi i les autolesions, fruit de l’anuari de 2018 de l’Observatori de Mitjans i Salut Mental, de manera que Obertament unifica els dos documents per a professionals de la comunicació en un de sol.

El nou manual també inclou una secció sobre interseccionalitat i salut mental, indicacions específiques per als diagnòstics que han assolit més rellevància als mitjans de comunicació, i orientacions sobre l’ús d’imatges i peces d’àudio i vídeo en l’elaboració de notícies.

Finalment, la nova edició de la guia d’estil també amplia la informació referent a la creació d’històries al voltant de la salut mental en ficció, amb alguns consells tant per al disseny de personatges com per a la creació d’arcs narratius respectuosos amb la salut mental.

A més, Obertament ha revisat i actualitzat els continguts ja existents, com la deconstrucció de mites entorn la salut mental, recomanacions pel que fa a l’ús de llenguatge no estigmatitzador, la gestió de les entrevistes i els testimonis, i l’abordatge del contingut específic en diverses seccions.

La presentació de la nova guia va comptar amb la taula rodona Nous reptes de la comunicació en salut mental, amb la participació de Sumia B. Azzahchi, activista en primera persona d’Obertament; Eva Arderius, periodista de betevé, i Joan Maria Pou, de RAC1.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram