El secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran, durant el darrer mes ha mantingut una ronda de trobades amb els grups parlamentaris del PSC, Esquerra, Junts per Catalunya, CUP i En Comú Podem, als quals ha plantejat la necessitat de renovar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya per tal de poder posar els òrgans de direcció al dia. Duran explica que ha copsat la “voluntat” de tots els grups de renovar aquests organismes i els ha demanat que hi hagi un “acord al Parlament com abans millor”.

“La renovació de la CCMA ha de servir per nomenar els nous càrrecs, però sobretot per plantejar un projecte estable i de futur que permeti rellançar la Corporació i millorar el sector audiovisual català”, assenyala el secretari de Mitjans de Comunicació. Duran destaca la feina que han realitzat els equips directius actuals en un context molt complicat, però subratlla que la renovació és “imprescindible”.

Actualment, el consell de govern de la CCMA està format per quatre membres dels set que es permeten (abans de la reforma de la llei eren sis), tots amb el mandat caducat, el més antic des de març de 2015 i el més recent des de 2018. “Un projecte en funcions des de fa sis anys no permet afrontar els reptes com cal”, emfatitza Duran, qui recorda que el president Pere Aragonès, durant el debat de política general, es va marcar com a gran objectiu millorar i modernitzar la Corporació.

El secretari de Mitjans de Comunicació considera que la renovació cal fer-la apostant per perfils professionals i amb experiència de gestió per tal que la nova CCMA pugui fer “les revolucions que té pendents”.

Pel que fa al CAC, Oriol Duran també recalca que és “imprescindible” renovar el seu equip directiu. Actualment, l’ens regulador compta amb tres consellers dels cinc possibles (abans de la nova llei eren sis), també tots amb el mandat caducat.

“El català és una prioritat d’aquest Govern i la seva presència a l’audiovisual és essencial. Per això tots els grups han d’esmerçar esforços per ajudar a la renovació de la CCMA i el CAC”, insisteix Duran.

Cal recordar que, el 23 d’octubre de 2019, el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de les lleis de la CCMA i el CAC, les quals estableixen un nou mecanisme d’elecció, i el mes següent van entrar en vigor. Gairebé dos anys després, la renovació continua pendent.