Una part dels treballadors del diari La Mañana de Lleida han iniciat aquest dilluns una vaga indefinida com a protesta pels sis mesos de salaris que els deu l’empresa i per defensar la seva dignitat com a professionals del periodisme. Tot i l’aturada, el rotatiu segueix sortint al quiosc, ja que secunden la vaga 15 de la quarantena de treballadors del diari, segons han assenyalat fonts de la companyia a Comunicació 21.

La setmana passada, els representants sindicals ja van preveure que el rotatiu seguiria sortint per “l’entramat d’empreses” del Grup Dalmau Multimèdia, que en total suma un 80 treballadors.

El grup, que està en preconcurs de creditors, té fins al 24 de febrer per presentar un pla de viabilitat. Paral·lelament, busca comprador per al diari, l’empresa d’arts gràfiques i la televisió.

ERO rebutjat

La vaga arriba després d’un acte de conciliació amb l’empresa davant del Departament d’Empresa i Ocupació, on segons els sindicats la Generalitat no va oferir “cap tipus” de solució i es va limitar “a afirmar que la vaga era il·legal”, segons recull l’ACN.

Els convocants asseguren que la vaga arriba després d’esgotar-se “tots els intents de diàleg” amb l’empresa, i segons expliquen a Mèdia.cat, la mesura s’ha pres per forçar l’acomiadament, ja que no poden seguir treballant sense cobrar i si marxen no tenen dret a l’atur.

Els retards en els pagaments dels salaris es van iniciar a finals del 2008, però la situació s’ha agreujat darrerament. A principis de novembre, La Mañana va presentar un ERO que finalment va ser rebutjat per Treball. Tot i així, el diari va acomiadar nou dels treballadors més veterans: la majoria de caps de secció i el mateix director, Jordi Pérez. A més, el 31 de desembre va tancar la seva imprempta, que va suposar 11 acomiadaments més.

Malgrat que el grup havia demanat un marge de confiança a la plantilla, la majoria no se’n refia. La setmana passada, fonts dels treballadors asseguraven a PRNoticias que els camions del paper ja no descarregaven el material si no rebien el xec en mà.