El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya considera que l’entrevista realitzada en el programa Els matins al catedràtic de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz, i la secció del programa El comentari de l’Empar Moliner sobre la mateixa, no van vulnerar la normativa audiovisual ni tampoc les previsions del Manual d’estil de la CCMA.

L’acord es va aprovar gràcies al vot particular del president del CAC, Roger Loppacher, després que hi hagués tres vots a favor (Yvonne Griley, Salvador Alsius i el mateix Loppacher) i tres en contra (Eva Parera, Carme Figueras i Daniel Sirera).

Els fets es van produir el passat 9 d’abril, quan Cruz presentava el seu llibre Una comunidad ensimismada, i en el marc de la tertúlia d’Els matins. L’endemà, la col·laboradora Empar Moliner va dedicar el seu espai humorístic a la seva intervenció, especialment quan va qüestionar la imparcialitat dels mitjans públics de la Corporació.

“Escenes insistents de mobilització nacionalista radical”

El pronunciament del CAC es produeix arran les queixes presentades per tres particulars amb acusacions d’existència “d’elements de pressió” per les afirmacions de Cruz sobre la manca de neutralitat dels Telenotícies. Més concretament, es denunciava que la imatge del catedràtic i de la portada del seu llibre van estar acompanyats per “escenes insistents de mobilització nacionalista radical amb profusió de banderes estelades” i de la Via Catalana de 2013.

Sobre aquest punt, l’informe del Consell indica que les imatges incloses en pantalla dividida amb manifestacions i símbols independentistes suposen un 6,2% del tems de l’entrevista (2 minuts i 11 segons dels 35 minuts i 18 segons de la durada total), i conclou que no vulneren la normativa perquè la seva emissió “guarda relació directa” amb el tema de conversa, el model d’organització territorial, i tenen per finalitat complementar i contextualitzar les respostes i reflexions de Manuel Cruz.  

Amb tot, el CAC adverteix del “risc” que pot comportar l’ús d’imatges de recurs en els espais d’opinió, ja que la “imprevisibilitat” de les converses o tertúlies fa que en algun moment pugui donar-se una “concordança imperfecta” entre les declaracions dels convidats i les imatges inserides, amb resultats que poden “donar lloc a equívocs o alenar les suspicàcies”.

En les queixes també es critica la presència dels missatges de telespectadors sobreimpressionats, considerats un “inquietant carrusel en el baseline de la pantalla d’imatges extremistes amb una presència significativa dels que simplement contenien crides a la desobediència i a accions unilaterals no emparades per la legalitat”. També es denuncien els “comentaris crítics” amb la intervenció de Cruz de manera simultània a l’entrevista.

Sobre aquest aspecte, el CAC assenyala que els missatges expressen les opinions polítiques dels telespectadors en resposta a la pregunta del dia, que aquell 9 d’abril era “El debat al Congrés, tanca la via del diàleg?”, i que no contenen cap al·lusió explícita al catedràtic.

Entrevista “respectuosa”

En les queixes denuncien els “comentaris agressius i despectius” de dos dels tertulians presents, Gemma Aguilar i Xavier Grasset, així com les seves “interrupcions entre infantils i ridícules”, les quals diu estar “permeses i fins i tot estimulades” per la conductora, Lídia Heredia.

L’informe del CAC conclou que “en cap moment” Manuel Cruz manifesta explícitament el seu desgrat amb el contingut ni amb el to de les intervencions dels tertulians ni de la conductora, i no aprecia “continguts ni formes insultants” cap al catedràtic.

Sobre el posicionament d’Heredia, el Consell posa de relleu que “en cap moment manifesta acord o desacord” respecte les opinions dels tertulians, i afegeix que només intervé per conduir l’entrevista, i per puntualitzar sobre la suposada parcialitat dels mitjans de la CCMA, i per recordar que en la mateixa edició d’Els matins s’hi van entrevistar representants de tots els grups parlamentaris.

Així, el CAC considera que Cruz s’expressa “amb comoditat”, i que els telespectadors poden percebre “amb claredat” les respostes, les opinions o les reflexions tant del catedràtic com de la resta de tertulians, i que el desenvolupament de l’entrevista, així com les diferents intervencions, és “respectuosa en tot moment i no s’hi aprecia la presència ‘d’elements de pressió” contra Manuel Cruz.

La satira de Moliner

Finalment, quan a la secció El comentari de l’Empar Moliner, emesa l’endemà de l’entrevista, les queixes afirmen que Manuel Cruz va ser objecte “d’una mofa impresentable i injustificable” en una televisió pública, la qual apunta que “no es pot considerar de cap manera un simple exercici de la llibertat d’expressió d’una col·laboradora”. A més, es critica que la “mofa” es va fer “sense donar-li [a Manuel Cruz] opció de defensar-se o contraargumentar”.

Sobre aquest punt, l’informe del Consell de l’Audiovisual qualifica les referències al catedràtic com a continguts humorístics i satírics, i que no hi ha “possibilitat de confusió sobre el propòsit comunicatiu”. També assenyala que no s’observa “cap missatge que interfereixi en la reputació personal” de Cruz, de qui recorda que és un “subjecte que desenvolupa un rol que pertany a l’esfera pública”.

El CAC també remarca que els comentaris de Moliner es van produir en una subsecció de títol Tertulians on l’escriptora comenta aspectes de les tertúlies del programa i de les persones que hi participen. Amb tot, també assegura que, precisament, per produir-se en un subespai amb aquest nom, pot “suscitar dubtes” sobre la “conveniència” d’incloure les referències a Manuel Cruz, ja que “és diferent” la condició de participant regular a Els matins que la de convidat, per més que aquesta es desenvolupés de forma coral en el marc d’una tertúlia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram