El decret digital aprovat pel Govern espanyol en funcions durant la campanya electoral ha estat ratificat per la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats amb el vot favorable de PSOE, PP i Ciutadans, l’abstenció d’Unides Podem i el rebuig de la resta.

El Reial decret llei adopta mesures urgents per raons de seguretat pública en matèria d’administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions. La mesura atorga a l’Estat la possibilitat de tallar o intervenir cautelarment qualsevol comunicació digital sense ordre judicial “en supòsits excepcionals que puguin afectar l’ordre públic, la seguretat pública i la seguretat nacional”.

En la sessió de la Diputació Permanent, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha defensat que el decret serveix per “garantir de la millor manera possible els drets dels ciutadans”. A més, ha evitat fer referència explícita a Catalunya, tot i que Pedro Sánchez va impulsar el decret per impedir la república digital catalana. Malgrat al text tampoc s’esmenta Catalunya, sí que fa referència a “recents i greus esdeveniments ocorreguts a part del territori espanyol”.

El PP ha justificat el seu a la iniciativa perquè vol “aturar la república catalana digital”, i ho ha considerat “urgent i necessari”. En la mateixa línia s’ha pronunciat Cs, tot i que ha considerat el decret un “nyap legislatiu”. Les dues formacions han criticat la “incongruència” del PSOE, que aprova el decret amb el seu suport mentre negocia la investidura amb formacions que no l’avalen i tenen “intencions sedicioses”.

Unides Podem ha proposat modificacions en el text perquè tingui “majors garanties judicials i garanteixi que no es vulneren drets fonamentals”. Fonts de la formació han esperat que les modificacions s’incloguin a través d’un nou decret llei, i per això han optat per l’abstenció i no el vot en contra, ja que Calviño ha obert la porta a “seguir desenvolupant el marc digital per tenir en compte propostes fetes” en la sessió d’aquest dimecres.

‘Llei mordassa digital’

Per la seva part, ERC, JxCat, PNB, Bildu i Compromís s’han mostrat en contra del decret i l’han comparat a la llei mordassa. Els partits sobiranistes han acusat el PSOE d’impulsar una mesura pròpia de països “totalitaris” com la Xina, Aràbia Saudita o Turquia. La portaveu de JxCat, Laura Borràs, ha denunciat que es tracta d’un “cop d’estat digital” i ha acusat l’Estat de ser “tecnòfob”. La diputada d’ERC Montse Bassa ha lamentat “l’ofensiva repressiva” de l’Estat, i ha assenyalat que és una “puntada de peu a la separació de poders”.

Vox també s’ha sumat a la crítica i ha afirmat que el PSOE “està plantejant el control total i absolut de les comunicacions”. Segons la formació d’ultradreta, ja existeixen mecanismes dins la Constitució per fer front als “sediciosos”, i ha acusat els socialistes “d’inventar-se un microestat d’excepció digital” que pot servir per perseguir també Vox.