El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró i Ferrer, ha demanat a Google “sensibilitat” i que tots els seus serveis i productes utilitzin el català. En una carta adreçada a la directora general de Google a Espanya, Fuencisla Clemares, Puigneró celebra el recent retorn de Google News a l’Estat, però lamenta que no contempli la presència ni del català ni del conjunt de les llengües oficials.

“En els temps que vivim és fonamental que totes les llengües tinguin l’espai a internet”, defensa el vicepresident. “Google News hauria de tenir en compte totes les llengües, per democratitzar l’impacte que tindrà la intel·ligència artificial en la societat. Del contrari, no recollirà la diversitat lingüística i cultural de Catalunya”, assenyala en la missiva.

En aquest sentit, recorda que Google News ja contempla l’opció de triar la llengua de consulta a Bèlgica (francès o neerlandès), Suïssa (alemany o francès) o Canadà (francès o anglès). “Només li demanem que tingui sensibilitat amb el català, que també és llengua oficial a l’Estat. No poden deixar de banda als 10 milions de persones que parlen català”, rebla el vicepresident.

Jordi Puigneró també fa referència al projecte Aina, que genera recursos digitals i lingüístics per facilitar el desenvolupament d’aplicacions basades en intel·ligència artificial i les tecnologies de la llengua. “Aquesta és una oportunitat per a empreses com Google perquè ofereixin els seus assistents i aplicacions en català. Estic convençut que, en cas d’atendre la nostra proposta, Google ampliarà el seu prestigi al nostre país”, apunta tot oferint la col·laboració de la Generalitat.

La carta arriba després que Google presentés a principis de juny la nova oficina que ubicarà a la plaça Universitat de Barcelona, amb la qual la multinacional vol reafirmar la seva aposta per Catalunya. Puigneró s’acomiada desitjant que “igual com fa unes setmanes vam celebrar conjuntament l’#HolaBarcelona, ben aviat puguem celebrar un #HolaCatalà”.

Jordi Puigneró: “El sector digital és el nou ascensor social de Catalunya”