L’exsecretari general d’UTECA, Jorde del Corral, assegura que si TVE torna a emetre publicitat no sanejarà els seus comptes, sinó que els “agreujarà”. El que va ser màxim artífex d’aconseguir la retirada dels anuncis de la televisió pública estatal (entre altres modificacions favorables a la patronal introduïdes en la Llei estatal audiovisual) ho argumenta assenyalant que, si torna la publicitat, les televisions privades deixaran de pagar la taxa de finançament, de manera que TVE tornaria a generar dèficit, perquè “canviaria la certesa d’un pressupost amb aportacions fixes per la variable de la incertesa del mercat”.

A més, Del Corral avisa que la tornada dels anuncis a TVE suposaria la “puntilla” per a les privades, que s’enfronta a caigudes “molt sèries” del mercat publicitari.

Renunciar al cinema i la Champions

Per a l’exsecretari general d’UTECA, la “clau” és que la cadena pública “millori substancialment” la seva eficiència econòmica per estalviar els 200 milions d’euros que el Govern espanyol ha decidit retallar en la seva aportació per al 2012.

Segons Del Corral, l’estalvi es pot obtenir reduint “profundament” el cost del consell d’administració (ajustant retribucions i jornades laborals) i renunciant al cinema nord-americà d’estrena i a la Lliga de Campions, ja que en ambdós casos el poden adquirir i oferir en obert les privades.

Amb aquestes mesures, segons ell, TVE seguiria essent una cadena de qualitat i líder d’audiència.

Un canal autonòmic únic

Per descomptat, Jorge del Corral també recolza la creació d’una televisió autonòmica d’àmbit estatal sense publicitat sorgida quan enara era a la UTECA. En concret, les televisions autonòmiques deixarien d’emetre pels seus respectius canals i es traslladarien a un comú del segon múltiplex de TVE, que cobraria un lloguer.

L’operació, segons apunta, seria rodona: “El cost de la televisió pública es reduirà substancialment, començarà a racionalitzar-se i vertebrar-se el sistema audiovisual, els ingressos de TVE augmentaran i l’Estat podrà recuperar espectre no utilitzat o redundant i treure’l a subhasta, amb els consegüents ingressos”.

Per desenvolupar totes aquestes propostes, Del Corral diu que fa falta “voluntat, coratge i fermesa política”. En cas contrari, “l’única solució” per finançar TVE és cobrar un cànon a la població, “com en 26 dels 27 països de la UE”. Amb tot, assegura que ara “no és el moment” d’aplicar noves taxes a la ciutadania.

Font: FórmulaTV