Foto: Grup de Periodistes Ramon Barnils

Diversos professionals de la informació s’han concentrat aquest dijous davant la Delegació del Govern espanyol a Catalunya per reclamar l’absolució del fotoperiodista Albert Garcia, que la setmana que ve serà jutjat acusat d’agredir un agent de la Policia l’octubre de 2019. Garcia va ser detingut quan cobria per a El País els aldarulls per la sentència del procés a la pl. Urquinaona de Barcelona, i la Fiscalia demana un any i mig de presó.

Les entitats i organitzacions convocants entenen que el procés contra Garcia és un judici a tota la professió i un atac a la llibertat de premsa. Així doncs, a més d’exigir l’absolució del fotoperiodista, també han reclamat “prou censura” i “prou agressions” als professionals de la informació.

Rebuig al “muntatge policial”

En la concentració a la Delegació del Govern espanyol s’ha fet lectura del manifest de suport a Garcia que refusa els delictes que se li atribueixen. “Les imatges enregistrades de la detenció proven que en cap cas va haver-hi agressió, desobediència o obstrucció. Un muntatge policial basat en un relat farcit de falsedats per tal de justificar una detenció injusta, desproporcionada i repressiva”, assenyala.

El document reclama al Ministeri de l’Interior que “desautoritzi” la versió policial dels fets “reconeixent la seva invenció”, i que la Fiscalia retiri per “ser falses” totes les accions que se li atribueixen al fotoperiodista.

També es demana el “respecte” de les administracions públiques al dret de la ciutadania “a rebre una informació veraç, plural i contrastada, especialment en situacions de conflicte”.

Finalment, es reclama la “derogació” l’anomenada llei mordassa, ja que “limita els drets i les llibertats civils que s’han de gaudir en democràcia i provoca una gran indefensió als i les professionals de la informació”.

Representants de les entitats convocants han lliurat una còpia del manifest a la Delegació del Govern espanyol amb un escrit dirigit a la delegada Teresa Cunillera.

Els impulsors del manifest i les mobilitzacions són el Sindicat de la Imatge UPIFC, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el comitè d’empresa i el comitè de redacció d’El País, el Grup de Periodistes Ramon Barnil, la Federació d’Associacions d’Informadors Gràfics, la Federació Europea de Periodistes, la Federació Internacional de Periodistes i la Federació de Sindicats de Periodistes.

El dia del judici, dijous 14 d’octubre, s’ha convocat una altra concentració a la Ciutat de la Justícia a les 9 h.