Aquest divendres al migdia ha finalitzat el termini per presentar candidatures a les dues vacants que es generen al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). CiU i PPC han proposat de manera conjunta Roger Loppacher, fins al març vicepresident consell de govern de la CCMA, i Daniel Sirera, expresident dels populars a Catalunya. A més, Loppacher ha estat proposat com a futur president del CAC en substitució de Ramon Font, que fa deu dies va renunciar al càrrec. Per la seva part, ICV-EUiA i ERC han proposat també conjuntament la candidatura de Salvador Alsius, director dels ensenyaments de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra.

Els tres candidats compareixen aquest dilluns davant la comissió d’afers institucionals del Parlament perquè en valori la idoneïtat. Un cop enllestit el tràmit, en el ple de la cambra dels dies 4 i 5 de juliol els diputats hauran d’escollir els dos candidats que passaran a formar part del CAC.

Si en una primera volta no aconsegueixen el suport de dos terços dels diputats, en una segona es poden escollir per majoria simple, tal com preveu la modificació de la llei del passat febrer. En aquest cas, CiU i PP en tindrien prou amb els seus vots per imposar els seus candidats.

Els nous membres es sumarien als actuals Carme Figueras, Esteve Orriols, Josep Pont i Elisenda Malaret.

De deu a sis membres

L’anterior Llei del CAC contemplava un Consell format per deu membres, però actualment l’ens el formaven vuit, ja que al juny del 2010 van finalitzar el seu mandat Fernando Rodríguez, Domènec Sesmilo i Rafael Jorba, i només hi va haver la incorporació de Carme Figueras. Però la reforma de la normativa del febrer estableix que els membres siguin sis, tots escollits per la via parlamentària, i d’entre ells es triï el president.

Aquest 30 de juny finalitzen el seu mandat Josep Micaló, Santiago Ramentol i Dolors Comas d’Argemir, dels quals en principi només se n’hauria substituït un. Així, el Consell hauria quedat format per sis membres, dels quals Font seria l’únic no escollit pel Parlament, tal com indica la nova normativa. Per evitar-ho, fa deu dies va presentar la seva dimissió, tot i que li quedaven dos anys i mig de mandat i legalment podia continuar en el càrrec.