L’administradora provisional única de RTVE, Rosa María Mateo, ha presentat un pressupost per al 2021 de 1.127 milions d’euros, un 12,7% més el 2018 (l’últim any en què es va aprovar pressupost per a la corporació). En compareixença dijous davant la comissió de pressupostos del Congrés, Mateo va destacar que aquest increment “permetrà cobrir els dèficits ocasionats per les dues pròrrogues i ampliar l’oferta de continguts de qualitat”, a més de “complir amb els objectius” establerts en el mandat marc.

La periodista va explicar que la pandèmia de la Covid-19 està repercutint tant en els ingressos comercials de RTVE com en les aportacions de les operadores de televisió i telecomunicacions. “És de vital importància resoldre les carències de l’actual model de finançament”, va reclamar. En aquesta línia, va recordar de nou la necessitat de renovar el mandat marc, caducat fa tres anys, i de desenvolupar el primer contracte programa.

En la seva compareixença, Mateo també va reclamar l’establiment d’un sistema que permeti deduir tot l’IVA per “estar en igualtat de condicions amb les televisions privades”.

Despeses i ingressos

En l’apartat de despeses, el pressupost de 2021 preveu dedicar 632 milions d’euros a aprovisionaments i serveis, dels quals 399 milions per a continguts de televisió, ràdio i digitals.

Pel que fa als ingressos, 473 milions d’euros provindrien de la compensació pel servei públic; 410 milions de la taxa sobre reserva del domini públic de l’espai radioelèctric, i 180 milions de les operadores de TV i telecomunicacions.