El Departament de Salut i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya han posat en marxa una col·laboració per tal de combatre la desinformació sobre els aspectes relacionats amb la salut, de manera especial sobre la Covid-19.

El conveni preveu col·laborar en l’àmbit de la supervisió i el control de les comunicacions comercials a la ràdio, la televisió, els serveis audiovisuals sota demanda, les plataformes d’intercanvi de vídeos i les xarxes socials, de medicaments, productes sanitaris i cosmètics, complements alimentaris, aliments funcionals, serveis sanitaris i productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària, així com en l’àmbit de la seguretat dels pacients.

L’acord entre Salut i el CAC també preveu la col·laboració en matèria de continguts sobre les addiccions, el joc i les apostes en línia, i el correcte tractament informatiu de les teràpies complementàries a la medicina.

En aquest sentit, la Conselleria es compromet a proporcionar al CAC assessorament en matèria de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària: medicaments, productes sanitaris i cosmètics, complements alimentaris, aliments funcionals, activitats o serveis sanitaris, especialment quan la publicitat, la promoció o la informació dels quals pugui ser objecte d’un requeriment de cessament a instàncies de l’ens regulador.

Per la seva part, el CAC es compromet a trametre al Departament de Salut informació i anàlisi sobre la presència als mitjans de comunicació audiovisuals i en els continguts distribuïts per internet dels productes esmentats.

Així mateix, Salut i el CAC elaboraran recomanacions sobre el tractament en els mitjans de comunicació audiovisual i en els continguts audiovisuals distribuïts per internet de les temàtiques sanitàries relacionades amb la seguretat dels pacients, les teràpies complementàries i sobre determinades malalties, amb l’objectiu de promoure la difusió d’informació veraç i contrastada sobre aquestes malalties i el seu tractament, o per evitar l’estigma de les persones que les pateixen.

El nou conveni el van signar a mitjan d’agost la consellera de Salut, Alba Vergés, i el president del CAC, Roger Loppacher. El document dona continuïtat a la col·laboració entre ambdues parts formalitzada el 2014.