Aquest dimarts a la nit, programa Sense ficció de TV3 estrena el documental Battle of Social Networks (La batalla per les xarxes), que analitza l’impacte que tenen aplicacions com Twitter o Facebook durant les mobilitzacions socials. Dirigit per David Fontseca, el treball és una producció de La Kaseta Ideas Factory en coproducció amb TV3.

La batalla per les xarxes mostra com, en un context de mobilitzacions, com ara l’1 d’octubre de 2017, les xarxes socials empoderen i donen veu a persones anònimes que difonen al món a través del mòbil situacions que consideren injustes. Alhora, però, es converteixen en plataformes de proliferació de fake news i desinformació, i es dificulta la distinció entre contingut real i fals.

El documental també analitza l’ús de les fake news que fan alguns polítics per desacreditar la feina dels mitjans, i observa quins mecanismes estan utilitzant alguns governs per controlar les xarxes.

La batalla per les xarxes ha despertat interès internacional i ja ha estat adquirit per cadenes d’Austràlia, Estats Units, Irlanda, Regne Unit, Alemanya, Croàcia o Portugal.