Les assemblees generals dels grups cooperatius Som* i Abacus van aprovar dimecres la seva fusió, la qual es portava gestant des de feia mesos. La voluntat és “defensar la cultura i l’educació, preservar la pluralitat i servir la causa d’un país i món millors”.

La presidenta de la nova cooperativa serà Maravillas Rojo (actual presidenta d’Abacus), el director general Miquel Àngel Oliva (director general d’Abacus) i el director d’estratègia i negoci Oriol Soler (director general de Som*).

L’objectiu de l’operació és afrontar conjuntament “els reptes derivats de la digitalització i configurar el primer gran operador de l’economia social especialitzat en la creació i distribució de continguts culturals i educatius”.

D’aquesta manera, es vol assolir una major massa crítica i diversificar les activitats per poder “competir amb els grans grups resultants del procés de concentració que estan vivint les indústries culturals i de l’educació en els darreres anys”.

La nova cooperativa naixerà amb uns fons propis de 35 milions d’euros i preveu uns ingressos de 91 milions el 2021. Abacus aportarà uns 600 treballadors i Som* una vuitantena.

Pla estratègic

La direcció del grup cooperatiu ara es posarà a treballar en un pla estratègic que ha de definir les principals línies d’actuació i traçar els objectius immediats i a llarg termini que han d’actuar com a tractors del nou projecte. La previsió és presentar-lo a finals de 2021.

En paral·lel, s’iniciarà un treball per reforçar l’arquitectura de marques que utilitzen Som* i Abacus, i que acabarà determinant el nom definitiu de la cooperativa. Fins a la presentació del pla estratègic, es continuaran utilitzant les actuals marques.