La Policia Nacional ha sancionat l’inspector Iván Racaj amb un any de suspensió de feina i sou arran de la seva condemna per agredir el fotoperiodista Jordi Borràs per motius ideològics, segons ha avançat elDiario.es.

Segons el reglament intern del cos es tracta d’una infracció molt greu que es pot castigar amb la suspensió de funcions entre tres mesos i sis anys, la separació del servei o el trasllat forçós. Com que el delicte no es va cometre en hores de servei, una eventual inhabilitació quedava en mans del règim disciplinari de la policia.

“Cap sorpresa, el càstig és mínim”, ha lamentat Borràs en una piulada. “El Govern que es diu progressista tenia l’oportunitat de desmarcar-se del tot i expulsar del cos un agent que hauria de ser una vergonya per al cos: un inspector que fora de servei es dedica a agredir periodistes per motius ideològics i amb expressions franquistes. És greu i preocupant que s’imposin sancions tan baixes per comportaments tan greus”, ha declarat a elDiario.es.

Agressió amb visques a Espanya i Franco

Els fets van succeir el 16 de juliol de 2018, quan Jordi Borràs sortia de cobrir la presentació de la Crida Nacional per la República a l’Ateneu Barcelonès i anava a buscar el cotxe. Aleshores, un home d’uns 40 anys el va reconèixer i se li va abraonar al damunt per agredir-lo mentre l’insultava i cridava “viva Espanya” i “viva Franco”, segons va explicar el reporter gràfic, especialitzat en la informació sobre l’extrema dreta.

Quan Borràs va cridar “policia” en senyal d’auxili, l’agressor es va identificar com a tal i va fugir. Alguns vianants van intentar aturar-lo, però els va mostrar la placa de Policia Nacional i va escapolir-se, perdent una bossa amb diversos objectes, entre els quals una navalla.

El Centre d’Urgències Peracamps de Ciutat Vella va certificar que Borràs tenia una fractura nasal i policontusions.

Després es va saber que l’agressor era un comandament de la Brigada Provincial d’Informació especialitzat en l’àmbit gihadista.

Jordi Borràs va denunciar el policia, però aquest també ho va fer contra el fotoperiodista donant la volta al relat. En la seva declaració davant el Jutjat l’octubre de 2018, l’agent va acceptar haver colpejat a Borràs, però va argumentar que va ser per repel·lir una agressió del reporter gràfic, qui segons ell l’havia atacat amb crits de “puta policia” i “puta Espanya”.

El passat gener, Iván Racaj va ser condemnat a un any de presó i a indemnitzar Borràs amb 7.000 euros. L’entrada a presó va quedar suspesa a condició de no delinquir durant dos anys, no acostar-se ni comunicar-se amb Borràs durant quatre anys, i fer un curs de prevenció de conductes violentes i un altre de diversitat.

La sentència va ser fruït de l’acord al qual han arribat la defensa del policia, la Fiscalia de Delictes d’Odi, l’acusació particular de Jordi Borràs, i l’acusació popular exercida per l’Ajuntament de Barcelona, després que Racaj admetés els fets. A més, l’inspector va retirar la denúncia contra el fotoperiodista on assegurava que va ser el fotoperiodista qui el va atacar.