El programa Sense ficció de TV3 estrena aquest dimarts a la nit Pilar Aymerich. La mirada felina, un documental dirigit per Jordi Portals que repassa la trajectòria d’aquesta fotògrafa que ha destacat en un món dominat per homes com el del fotoperiodisme. El treball mostra la seva manera de treballar fent el seguiment de com prepara una sessió de fotos a l’actor Sergi López.

Pilar Aymerich és autora de nombroses fotografies icòniques que documenten la Transició i la lluita feminista durant les dècades del 1970 i 1980, i també destaca pels retrats de personatges del món de la cultura que el franquisme havia silenciat durant anys. El documental recorda moltes d’aquestes imatges i la història que hi ha al darrere, i explica com Aymerich ha viscut de manera intensa la seva professió, fins al punt de convertir-la en l’eix central de la seva vida.

L’actualitat política, la cultura, el retrat, el teatre i l’arquitectura han estat els eixos temàtics de la Pilar Aymerich al llarg de la seva carrera. “És una figura admirable, en el sentit que ha tingut la sort, el plaer i la traça d’estar als llocs i en els moments adequats, quan i on havia de ser, i això no és fàcil perquè requereix fer una sèrie de sacrificis a la teva vida personal molt grans. I més sent dona en un món d’homes com és el del fotoperiodisme”, assenyala el fotoperiodista Jordi Borràs.

A banda de la col·laboració especial de Sergi López, el documental compta amb la participació, entre d’altres, de la fotògrafa Colita, el cantant Francesc Pi de la Serra, la historiadora Isabel Segura, i els periodistes i escriptors Joan de Sagarra, Bru Rovira, José Martí Gómez, Marta Pessarrodona o Elvira Altés.

Pilar Aymerich. La mirada felina és una producció de Wonka Films / Good Company Productions en coproducció amb TV3 i RTVE.