TV3 ha retirat de la graella d’estiu la reposició de la primera temporada de Bricoheroes, el programa d’humor protagonitzat per en Peyu i Jair Domínguez creat per al consum digital. El motiu és l’obertura d’un expedient sancionador del Consell de l’Audiovisual de Catalunya a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per publicitat indeguda a Bricoheroes.

Després d’analitzar els quatre primers capítols de la segona temporada, emesos a TV3 els dies 5 i 6 de juliol, el CAC ha constatat que el programa incloïa contenien referències a productes, serveis o marques que incomplien la normativa.

Segons l’ens regulador, set d’aquestes referències (a Fesmés i Powerplus) es presentaven com a emplaçaments de producte amb prominència, però sense elements que la fessin indeguda. A més, indica que unes altres tres referències (a CatGas, Petrolis Independents i Parlem) es presentaven com a emplaçaments de producte amb prominència indeguda, i una d’elles (Parlem) incitava directament a la compra del producte. En tots els casos, assenyala que faltava advertir el públic sobre l’emplaçament del producte al principi i al final.

La Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya estableix que aquestes conductes suposarien una infracció greu, amb sancions de 12.001 a 90.000 euros.

Aposta digital

Cal recordar que Bricoheroes és un contingut audiovisual creat específicament per al consum digital, on aquest tipus d’emplaçament de producte, per altra banda expressament gens dissimulat, no és sancionable.

La primera temporada d’aquesta paròdia dels clàssics programes de bricolatge es va estrenar a les xarxes el setembre de 2019, i els seus 20 capítols es van emetre a TV3 al juliol de 2020 per omplir la graella d’estiu. La segona temporada es va estrenar el passat octubre i aquest juliol s’han emès també els seu 20 capítols.

La retirada de la graella s’ha produït després de reemetre dilluns 19 els dos primers episodis de la primera temporada. Dimarts i dimecres TV3 va retransmetre partits de futbol, i dijous va recuperar el programa No tenim vergonya per suplir la vacant de Bricoheroes.