L’informe Coronavirus, una amenaça per al pluralisme informatiu a l’estat, de l’observatori Mèdia.cat, explica com, en les darreres dècades, els diferents governs espanyols han provat d’ingerir en les línies editorials i el desenvolupament empresarial dels mitjans de comunicació, principalment afavorint un gran grup mediàtic per servir als seus interessos polítics, en detriment de la pluralitat informativa.

El treball, del periodista Quique Badia Masoni, parteix de la premissa que, en un sistema de mitjans amb una significativa concentració empresarial i la tendència històrica de Moncloa de promoure els grans grups, és previsible que l’impacte de la pandèmia del coronavirus “s’acarnissi especialment contra la pluralitat informativa”.

Així doncs, al llarg de l’informe s’ofereixen les claus que sostenen aquesta hipòtesi: l’autor repassa la trajectòria d’ingerències dels executius espanyols en les dinàmiques empresarials dels grans grups de comunicació, amb exemples de les “relacions promíscues” entre els poders polític, econòmic i mediàtic.

El nou informe de Mèdia.cat conclou que es pot preveure “un increment de les dificultats de les empreses que malden per mantenir la seva independència vers el poder”, així com “més concentració empresarial”, en el context d’una crisi de dimensions encara desconeguda.

“Els principals afectats són els mitjans petits i independents, que malden per fer periodisme d’investigació i que hem vist néixer els darrers anys en l’esfera digital”, declara Quique Badia. “Aquests veuen que el model que ha permès arribar a la crítica situació actual sumat als efectes devastadors de la Covid-19 els pot deixar els comptes malmesos”, adverteix.

L’informe destaca que el sistema de mitjans espanyol (i el català) encaixa en l’anomenat model mediterrani, caracteritzat per la “relació promíscua entre poder polític i empresa periodística”. Aquest model es pot definir per tenir “uns mitjans molt més orientats a l’opinió que no pas a la informació, un fort paral·lelisme entre les línies editorials dels mitjans i els interessos dels partits i amb una relació amb l’espectre radiotelevisiu en què són els legisladors els que el controlen”, assenyala el document.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram