La Vanguardia, la Fundació “la Caixa” i l’Observatori Cultural de Gènere han obert la convocatòria de la primera edició del Premi de Periodisme María Luz Morales, el qual té per objectiu incentivar treballs que versin sobre l’apoderament de les dones en qualsevol dels seus vessants.

El nou guardó consta de dues modalitats: el premi a un article periodístic a la premsa en suport paper o digital, dotat amb 4.000 euros, i un accèssit per a treballs apareguts en altres formats digitals (vídeos, webdocs, podcasts, etc.), dotat amb 1.500 euros.

Els impulsors del Premi María Luz Morales tenen “especial interès” en distingir treballs originals, que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

En aquesta primera edició, els treballs han d’haver estat publicats durant el 2015 i poden ser en qualsevol de les llengües de l’Estat. El termini de presentació finalitza el 31 de gener i els guanyadors es donaran a conèixer a la primavera.

María Luz Morales

El guardó ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.