Una àmplia investigació sobre la pederàstia a l’Església espanyola d’Iñigo Domínguez, Julio Núñez i Daniel Verdú publicada a El País, ha guanyat el Premi Ortega y Gasset en la categoria de millor història o investigació periodística.

El jurat ha destacat “el valor fonamental d’una investigació de llarg alè, sobre uns fets ocults i ocultats durant dècades, donat veu a persones adultes trencades per les terribles experiències de la infància”. A més, ressalta que el treball “impacta en la vida de les persones, movent els poders públics i l’Església a iniciar les seves pròpies investigacions”.

En aquesta categoria, s’ha concedit una menció especial a la peça Nueva York es una casita con cenizas de migrantes, publicada per Óscar Martínez a El Faro del Salvador.

En la 39a edició dels Premis Ortega y Gasset, en la categoria de fotografia s’ha distingit la fotoperiodista mexicana Sáshenka Gutiérrez, d’Efe, pel reportatge fotogràfic que acompanyava l’article Jódete càncer de l’agència.

En la categoria de cobertura multimèdia, s’ha premiat l’especial El reto tras la masacre: memoria, verdad, justicia y no repetición, publicat pel mitjà Divergentes de Nicaragua, i s’ha concedit una menció especial al treball España intensiva: así ha cambiado el campo a fuerza de PAC y mercado, publicat a Datadista i elDiario.es.

Finalment, el jurat ha concedit el guardó a la trajectòria professional a títol pòstum als periodistes David Beriain i Roberto Fraile, assassinats a Burkina Faso l’abril de 2021.

Cadascuna de les categories dels Premis Ortega y Gasset està dotada amb 15.000 euros.