El comitè d’empresa de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha aprovat convocar una vaga per al proper 9 d’octubre, Diada Nacional del País Valencià, de 9 del matí a 4 de la tarda. L’aturada es fa per exigir a l’empresa que no executi l’ERO que suposa l’acomiadament de 1.198 treballdors dels 1.695 de la plantilla mentre no es conegui el contracte programa que ha de regir el futur de l’empresa.

La vaga coincideix amb el 23è aniversari de la posada en marxa de Canal 9, per la qual cosa els representants dels treballadors demanen als futurs gestors de l’ens que no converteixin la data en la seva defunció i garanteixin la seva viabilitat futura. A més, sol·liciten posar fi a la “persecució laboral” que està realitzant la direcció de RTVV i que s’arxivin els expedients contra 55 treballadors (entre ells, 13 dels 23 membres del comitè d’empresa) que al juliol van ocupar el plató dels informatius de Canal 9 en directe.

Per la seva part, Intersindical Valenciana a RTVV ha fet pública una carta oberta dirigida a la propera directora general de RTVV: “Senyora Vidal: paralitze l’ERO fins que no s’aprove el contracte programa, revise la magnitud dels acomiadaments i avalue amb rigor els beneficis que pot portar una externalització com la que es planteja. Faça complir el conveni col·lectiu. No entrebanque l’acció sindical. Tanque els expedients disciplinaris que mai no s’haurien d’haver obert. Pose en cada lloc les persones més competents. Assumisca que RTVV no és el gabinet de premsa del PP. Talle en sec les inèrcies i busque’s un nou equip directiu menys intoxicat. Nomene al capdavant de TVV i Ràdio 9 a professionals capaços de rellançar-les com a mitjans públics de referència”, demana el sindicat.

També la Unió de Periodistes Valencians (UPV) ha demanat la “paralització immediata” de l’ERO a Radiotelevisió Valenciana, ja que considera que els criteris amb els que la direcció farà la tria dels afectats “no compleixen els mínims criteris de professionalitat per garantir el funcionament d’una televisió pública, independent i de qualitat”, i ha recordat que la Inspecció de Treball ha posat en dubte aquests criteris.

A més, la UPV considera que aplicar l’ERO sense comptar amb la resolució de les demandes interposades pels sindicats provocaria uns “efectes irreparables” tant en les famílies afectades com en el funcionament de RTVV.

Finalment, la CGT del País Valencià ha denunciat que el Consell pagarà 580.000 euros a una empresa privada en un pla per orientar en la recerca de feina als 1.198 acomiadats a RTVV. És a dir, realitzar les mateixes funcions que té l’organisme públic del SERVEF, del qual el Govern d’Alberto Fabra acaba d’acomiadar 200 treballadors.