Les protestes de la plantilla de Cre-A Impresiones de Catalunya, en plena vaga indefinida, ha pujat de to: tres treballadors de la impremta de Godó acomiadats la setmana passada (i el germà d’un d’ells) han iniciat una vaga de fam davant la seu del grup com a protesta.

La radicalització de les accions s’ha d’emmarcar en un context on les reivindicacions i les vagues protagonitzades per la plantilla contra les “dràstiques” mesures que vol aplicar la direcció han passat totalment desapercebudes per als grans mitjans. Aquest dimecres, a les 17 h, hi haurà una concentració de la plantilla davant l’edifici de Godó a la Diagonal.

Els representants dels treballadors denuncien que, després de tres mesos de negociacions, l’empresa vol acomiadar un mínim de 38 treballadors d’una plantilla de 100 (nou ja executats); reduir el 25% de la jornada per a 24 treballadors més; aplicar una retallada salarial del 30%; congelar les nòmines per als propers dos anys; eliminar l’antiguitat i altres conceptes socials, i establir un calendari laboral de set dies de treball i set de descans seguits durant tot l’any sense vacances

“Amenaces i coaccions”

Segons el comitè d’empresa, després de lliurar a la direcció una sèrie de propostes sense sortides forçoses que permetrien un estalvi d’1,5 milions d’euros, aquesta va respondre amb l’acomiadament de nou treballadors fa una setmana amb l’argument del tancament del diari Qué! (que s’imprimia a Crea-A com La Vanguardia, Mundo Deportivo i l’Ara), i l’anunci d’una suspensió temporal per a tota la plantilla.

Els sindicats asseguren que la direcció “utilitza mitjans propis del Chicago dels anys 20, amb amenaces i coaccions contínues, i vigilant als membres del comitè d’empresa”.

Futur “esplendorós”

Els representants dels treballadors recorden que, el 2011, Godó va obtenir 7,2 milions d’euros de beneficis, i que la Generalitat ha atorgat 5,5 milions d’euros de subvenció a Cre-A per a l’ampliació de la seva planta per imprimir La Vanguardia en català.

A més, afirmen que el futur de la rotativa de Godó es pressuposa “esplendorós”, perquè asseguren que hi ha “indicis més que fiables” que indiquen que en els pròxims mesos se signaran acords “importants” per a la impressió de diverses publicacions.