Si de traca ha estat el numeret del consell d’administració de RTVE en l’aprovació i desaprovació de l’accés a l’iNews (l’eina que els professionals de la cadena pública utilitzen per elaborar els informatius), es pot qualificar de piromusical l’argumentació donada per alguns dels seus consellers en la justificació del vot. En concret, els dos catalans, Josep Manuel Silva, proposat per CiU, que va votar-hi a favor, i Francesc Bellmunt, per ERC, que es va abstenir (delegant el vot).

Per començar, diuen que no volien tenir un control previ de la informació dels informatius, sinó utilitzar el sistema com a “font d’informació” per saber la proporcionalitat i el temps que apareixen les diferents forces polítiques al Telediario. Informació que aquí facilita el CAC i que l’únic a què pot conduir és als retrets entre els partits i a posar en dubte el criteri professional dels periodistes. En tot cas, si l’iNews proporciona aquesta informació tan vital i només volien ser informats “a posteriori”, se suposa que amb una fotocòpia de l’escaleta o una captura de pantalla en tindrien prou.

L’altre argument és que desconeixien que accedint al sistema podien tenir un control a temps real de la feina dels serveis informatius; o que creien que hi havia diferents nivells d’accés i que ells només en tindrien un a posteriori, la seva veritable reivindicació (una petició que han fet regularment des de fa quatre anys, segons Bellmunt). Dit d’una altra manera, que no tenien ni idea del funcionament de l’iNews, com va admetre Silva, cosa que condueix inevitablement a preguntar-se per quins set sous voten aprovar tenir accés a un sistema que no saben què fa ni què deixa de fer. També, és clar, queda per saber per què en quatre anys no han pogut esbrinar com funciona l’iNews.

Suposant, que és molt suposar, que siguin certes les seves explicacions del per què van votar el que van votar, la veritat és que aleshores d’ingenuïtat els en sobra. Els consellers proposats pel PP ni tan sols s’han molestat en fer rocambolesques argumentacions: envien un breu i asèptic comunicat on admeten que rectifiquen pel merder generat entre els professionals i l’opinió pública i es queden tan amples.

En tot cas, és sospitós que tot plegat hagi passat amb unes eleccions a tocar; en un ens sense president des del juliol després de la dimissió d’Alberto Oliart (des d’aleshores cada mes assumeix el càrrec un conseller diferent), i amb sis dels onze membres del consell d’administració amb el mandat caducat des del gener del 2010, els quals continuen al càrrec perquè els partits no han fet gaire per substituir-los (han de ser escollits per dos terços del Parlament): el darrer termini per presentar nous candidats va concloure el passat 6 de setembre, i per descomptat no se’n va presentar cap. En un any i vuit mesos no han proposat ni un relleu!

Precisament, Josep Manuel Silva i Francesc Bellmunt són dos dels sis consellers prorrogats. Els altres quatre són Jesús Andreu i Manuel Esteve (PP), Mari Cruz Llamazares (PSOE) i Santos Ruesga (UGT). Excepte aquest últim, tots ells van votar a favor o es van abstenir  en la proposta d’accés al control informatiu.

Pere Giménez. Cap de redacció de Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram