L’Audiència Provincial de València ha condemnat l’exalcalde de Gandia, Arturo Torró, a tres anys i mig de presó i a sis anys i mig d’inhabilitació per un delicte de malversació en l’adjudicació dels serveis de comunicació audiovisual de l’Ajuntament entre 2012 i 2015, conegut com el cas Tele7.

A més, també condemna a Ricardo Faura, administrador de l’adjudicatària del contracte, Comarques Centrals Televisió (CCTV), a un any i nou mesos de presó i a tres anys i mig d’inhabilitació com a cooperador necessari de la malversació. A més, s’ha absolt els altres cinc acusats en la causa per no haver quedat provada la seva participació en el delicte.

La sentència condemna Torró i Faura a indemnitzar de manera conjunta i solidària l’Ajuntament de Gandia amb 135.812,50 euros més els interessos. També es condemna CCTV com a responsable civil subsidiària al pagament de la mateixa indemnització.

Els fets

El 2011, poc després d’assumir l’alcaldia, Arturo Torró va tancar la televisió municipal Gandia TV i va encarregar la gestió del servei televisiu a Iniciatives Públiques de Gandia (IPG). Aquesta empresa municipal (presidida per l’alcalde), el febrer de 2012 va contractar Comarques Centrals Televisió i Inversiones Especiales del Mediterráneo (Tele 7) per 1.770.000 i 1.768.584 euros, respectivament.

Un any després, IPG i CCTV van resoldre el contracte, i l’empresa municipal va assumir l’obligació d’abonar-li 500.000 euros sense justificació, segons acredita el Tribunal Suprem. El contracte estipulava que la televisió es comprometia a no emetre fins al 2016 programació de caràcter polític a Gandia, i que per fer-ho ho hauria de consensuar amb l’Ajuntament.

Per al TS, les “veritables raons” de la resolució del contracte eren l’interès de Torró a finalitzar la relació amb CCTV i que, un cop acabada, aquesta no inclogués en la programació televisiva contingut polític que no estigués supervisats pel consistori.

Per la seva banda, Faura va acceptar l’acord tant per cobrar els diners que IPG devia a la seva empresa com per “obtenir un rendiment econòmic” accedint a les pretensions de l’aleshores alcalde, que va presidir el PP de Gandia de 2010 a 2016.

Segons el TS, Torró i Faura “van signar el document sense que existís cobertura legal per al pagament del total de l’import que excedia de les factures degudes”. Un excés que quantifica en més de 300.000 euros, xifra que “superava la que legalment hauria pogut reclamar Comarques Centrals Televisió per la resolució del contracte”.

La sentència del Suprem conclou que els dos condemnats van acordar la resolució del contracte “per aconseguir atendre interessos particulars i no públics”, i per fer-ho van disposar o participar en “actes adequats per provocar la disposició injustificada de cabals públics”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram