L’IES Estació d’Ontinyent i el col·legi Ave Maria de Carcaixent han estat els centres educatius guanyadors de la primera edició del Concurs de Guió Any Berlanga, impulsat per À Punt Mèdia i Escola Valenciana per commemorar el centenari del naixement del cineasta Luis García Berlanga (València, 1921 – Pozuelo de Alarcón, 2010).

En la categoria de secundària ha guanyat el projecte Estem salvats, dels alumnes de quart d’ESO de l’IES l’Estació d’Ontinyent. El jurat ha valorat especialment “la correcta construcció del guió literari i l’adaptació de l’essència berlanguiana al món educatiu, amb personatges ben definits amb els diàlegs”. A més, es destaca que el text “fa un ús encertat de la ironia i és una aproximació molt adient al món de les xicotetes corrupteles, fet que dona universalitat a la proposta”.

En la categoria de primària s’ha guardonat On estan els lladres?, dels alumnes de cinquè de primària del col·legi Ave Maria de Carcaixent. El jurat ha valorat que “es tracta d’un guió de diàlegs àgils, ben construïts, que aborda la crítica social des de l’humor i que capta l’essència de la seqüència berlanguiana, pel moviment intern que proposa i per la combinació de personatges que presenta”.

Els projectes guanyadors rebran un taller de llenguatge audiovisual dirigit per professionals, previ al rodatge i postproducció d’aquests dos curts, que s’emetran posteriorment a À Punt.

Alfred Costa, director general d’À Punt, ha destacat que “aquesta iniciativa, que projecta la figura del millor cineasta valencià en el món de l’ensenyament, il·lustra l’esperit de servei públic dels mitjans de comunicació valencians”.

Per la seva part, Josep Manel Andrés, coordinador de l’àrea de cinema d’Escola Valenciana, ha valorat “molt positivament la posada en marxa d’aquest concurs, que serveix per a fomentar la figura de Berlanga i acostar als centres educatius el llenguatge cinematogràfic en la nostra llengua”.

El jurat estava format per Rodolf Sirera, representant de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual; Rafa Piqueras, productor executiu de LOF Mèdia; Albert Vicent, en representació d’À Punt Mèdia, i Josep Manel Andrés, en representació d’Escola Valenciana.