L’Agència Tributària ha reclamat a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i À Punt Mèdia part de l’IVA que se li va retornar dels exercicis 2016 a 2019, que puja a 24,8 milions d’euros. El consell rector de la CVMC ha decidit recórrer les liquidacions realitzades per Hisenda, que considera que els mitjans públics no tenen dret a deduir-se la totalitat de l’IVA, en un conflicte que afecta corporacions de tot l’estat.

La CVMC explica que, quan l’Agència Tributària va realitzar la inspecció dels exercicis 2017 i 2018, li va donar la raó en considerar deduïble el 100% de l’IVA suportat, i d’acord amb això va ingressar les corresponents devolucions mensuals sense cap tipus de revisió fins al novembre de 2019. Però a partir de desembre, l’AEAT va deixar de reemborsar-les, i el juny de 2020 va iniciar una nova inspecció per l’IVA de 2016 a 2020.

Hisenda no ha mantingut sempre els mateixos criteris respecte a la deduïbilitat de l’IVA suportat en les corporacions públiques de mitjans audiovisuals de l’Estat. Mentre que a algunes (com la valenciana) se’ls aplicava el criteri de deducció del 100%, en altres es va optar per un criteri de prorrata (com la catalana), en considerar que són ens duals que desenvolupen una activitat de servei públic (no deduïble) i una activitat comercial per la venda de publicitat, patrocinis, etc. (deduïble).

Fa uns mesos, l’Agència Tributària va decidir aplicar el mateix criteri a tots els mitjans públics inspeccionats. Així doncs, estima que són ens duals i els aplica la regla de prorrata financera, que consisteix a calcular el percentatge d’IVA deduïble de manera proporcional als ingressos d’explotació i a les subvencions rebudes. La “més dura”, subratlla la CVMC.

Controvèrsia des de 2014

El conflicte per l’IVA deduïble es remunta al 2014, quan l’AEAT va considerar que televisions i ràdios públiques només podien deduir-se l’IVA per la seva activitat comercial i no pels ingressos que reben via pressupostos dels respectius governs autonòmics. Fins aleshores, els mitjans es deduïen l’impost complet.

El 2015, però, va entrar en vigor una nova llei de l’IVA que canviava el criteri. S’establia que les corporacions podien deduir-se l’IVA de la pràctica totalitat de les seves despeses, però l’Agència va aplicar el criteri mitjançant el qual cal repercutir l’IVA a les subvencions rebudes.

El 2017, com a conseqüència d’una directiva europea, Hisenda va tornar al criteri de 2014 limitant la deducció de l’IVA.

El conflicte ha suposat la interposició de nombrosos recursos i l’inici de litigis de les corporacions públiques contra aquestes resolucions d’Hisenda, que en primera instància haurà de resoldre el Tribunal Econòmic Administratiu Central. Cal recordar que, el 2018, el TEAC ja va donar la raó a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals per la deducció de la totalitat de l’IVA del 2012 al 2014.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram