La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació i la Universitat Politènica de València han signat un conveni de col·laboració que té per objectiu fomentar la investigació en l’àmbit de la intel·ligència artificial en els processos de subtitulació assistida per ordinador en temps real i traducció automàtica, tant en valencià com en castellà. Es tracta d’un projecte de recerca i innovació que pretén potenciar l’accessibilitat de la ciutadania als mitjans de comunicació.

El pes de la recerca el duran els experts de l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial de la UPV (VRAIN), que treballaran durant dos anys amb professionals de diversos departaments d’À Punt Mèdia. Les dues entitats coordinaran estructures i compartiran coneixements i capacitats, impulsaran accions de recerca i de desenvolupament. L’actual sistema de Google presenta un 55% d’encerts en subtitulació automàtica, però el projecte de VRAIN comença amb una base del 80% i es vol assolir un percentatge pròxim al 90%.

En la signatura de la col·laboració, dimarts, el president de la CVMC, Enrique Soriano, va remarcar “la importància d’aquest conveni per fer un pas endavant i millorar l’accessibilitat als mitjans de comunicació públics, independentment del lloc de residència i de les possibles discapacitats”.

Per la seva part, el rector de la UPV, Francisco Mora, va destacar que amb aquest conveni “les investigacions que es duen a terme a la universitat es traslladen a la televisió de tots els valencians i les valencianes”.

El cap de la secció d’informàtica d’À Punt, Vicent Fuster, va explicar que aquest projecte és bàsic de cara al futur, ja que es tracta de “l’inici d’un canvi tecnològic en el món de la subtitulació aplicat als mitjans de comunicació”.

Finalment, el director del VRAIN, Vicent Boti, va agrair la confiança d’À Punt en l’institut “perquè s’obri un camí per continuar la col·laboració en altres àmbits”.