La Unió de Periodistes Valencians ha condemnat la detenció i la denúncia posterior patida per Joanna Giménez i Garcia per cobrir l’acció de protesta per l’emergència climàtica al Museu del Prado de Madrid.

L’organització defensa que la seva associada “no formava part del col·lectiu que havia organitzat la protesta [Futuro Vegetal] i s’identificà com a periodista en tot moment”. Un posicionament ben diferent al de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya, a la qual pertany la UPV.

La Unió de Periodistes denuncia que, l’endemà de la protesta, Giménez va ser requerida en comissaria “sota amenaces i de manera arbitrària, on va acudir voluntàriament”. Actualment es troba en llibertat provisional acusada de danys, danys al patrimoni històric i alteració de l’ordre públic, “a pesar que les imatges demostren que estava allí només en qualitat de periodista”, apunta l’entitat.

“Aquest fet suposa un atac contra la llibertat de premsa i un intent de dissuadir a altres periodistes d’informar de protestes pacífiques”, denuncia la UPV en un comunicat.

No és el primer cop que l’organització mostra el seu rebuig als atacs i les denuncies contra periodistes i fotoperiodistes en l’exercici de la seva feina. Així doncs, de nou, considera que els fets del Museu del Prado són “inadmissibles”, i recorda a la Policia Nacional “la necessitat de respectar i garantir el treball dels i les professionals de la informació. En cas contrari, es vulnera greument el dret a la informació”.