Zahra Joya, fundadora de Rukshana Media (foto: Thomson Reuters Foundation).

La Unió de Periodistes Valencians ha decidit atorgar el Premi Llibertat d’Expressió 2022 a l’organització afganesa de dones periodistes Rukshana Media “per la seua valentia, per continuar informant a pesar dels entrebancs, del risc i les amenaces”.

El guardó es lliurarà el 3 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, en un acte a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València, en el qual s’espera l’assistència de Zahra Joya, fundadora de Rukshana Media.

 

Rukhshana Media va ser creada el novembre de 2020 amb l’objectiu d’explicar històries de dones afganeses i sobre elles. Van triar el nom Rukhshana en memòria d’una adolescent de la província de Ghor que va ser acusada d’adulteri i apedregada fins a la mort el 2015.

Durant l’ofensiva talibana de 2021, les professionals de Rukhshana Media estaven en perill per l’alt risc d’assassinat de dones periodistes, i van abandonar el país. Mesos després, Joya i les seves companyes continuen fent periodisme amb perspectiva de gènere a pesar de tenir menys recursos i no poder exercir la professió a l’Afganistan.