L’Agenda d’Expertes impulsada per la Unió de Periodistes Valencians aquest juliol ha complert cinc anys des de la seva posada en marxa. Es tracta d’una base de dades digital de consulta lliure i gratuïta que té per objectiu millorar la representació de les dones en els mitjans de comunicació.

Elaborada per la periodista Lorena Escandell Carbonell, l’Agenda d’Expertes és un projecte sorgit de la tercera edició de la Beca Emili Gisbert d’investigació periodística, amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes i diversos col·lectius professionals i socials.

La UPV ha mostrat la seva “absoluta satisfacció” per l’acollida i el resultat de la iniciativa, la qual es continuarà reforçant per tal de “fer-la més participativa, consolidar el compromís de les administracions públiques per aconseguir que siga més sostenible i incrementar el nombre d’inscrites i d’especialitats”.

576 expertes

L’Agenda d’Expertes va néixer el 2017 per promoure la visibilització de les dones i facilitar que puguin participar en l’explicació i comprensió dels processos individuals i socials sobre els quals informen els mitjans.

L’eina posa a l’abast el contacte de professionals valencianes d’un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professionals, de manera que els mitjans puguin incorporar el seu comentari expert en els diferents espais informatius, i així contribuir a reduir l’escletxa de gènere en aquest àmbit. El cercador cataloga les expertes segons la professió, l’especialització i l’àmbit geogràfic.

Actualment, l’Agenda d’Expertes compta amb 576 dones inscrites en 109 categories professionals. L’any 2021 el web va registrar 10.126 consultes. A més, el projecte ha participat en nombroses activitats amb alumnat i professorat de Periodisme i Comunicació Audiovisual, i en algunes trobades professionals.