L’Audiència Nacional ha condemnat a sis anys i nou mesos de presó l’exdirector de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García, pels delictes de malversació, falsedat en document oficial i mercantil, blanqueig i delictes contra la hisenda pública, en el marc de la trama Gürtel en la peça per la visita del papa Benet XVI a València el 2006 per la Trobada Mundial de les Famílies.

L’Audiència ha condemnat amb presó a 19 dels 23 acusats. Les penes més altes han estat per al cap de la trama, Francisco Correa, ha estat condemnat a 13 anys i set mesos; el número dos, Pablo Crespo, a 15 anys i cinc mesos; Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, responsable d’Orange Market, a sis anys i nou mesos, i  José Luis Martínez Parra, conseller delegat de Teconsa, a onze anys i set mesos.

De l’extinta RTVV han estat condemnats a dos anys i sis mesos de presó Juan Prefaci, cap de gabinet del director quan es van produir els fets; Vicente Sanz, secretari general; Antonio José de la Viuda, director d’antena; Salvador Benjamín Iñiguez, cap de la unitat de compres, i María Encarnación Pérez, advocada dels serveis jurídics. I a un any i deu mesos Ricardo Calatayud, aleshores director econòmic i financer de RTVV, i José Llorca, director general de Canal 9.

La responsabilitat penal de Juan Cotino, expresident de les Corts Valencianes, i Luis Sabater, excap del departament tècnic de RTVV, ha quedat extingida per la seva mort durant el procés judicial.

Els fets

L’Audiència Nacional ha conclòs que va haver-hi una adjudicació directa del director general de RTVV, Pedro García, a favor de l’empresa interposada pel Grup Correa, Teconsa, del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per la visita del papa amb “clara finalitat d’enriquiment il·lícit” pel sobrecost de 3.205.375 euros de l’import pagat (6.460.000 sense IVA).

La sentència assenyala que el contracte “es va signar per un preu excessiu en l’elaboració formal de l’expedient administratiu, amb la col·laboració dels empleats de RTVV, i es van antedatar els tràmits essencials amb la finalitat de dotar d’aparença de legalitat i incorrent en successives infraccions de la normativa administrativa”. Posteriorment, Teconsa va “canalitzar” els diners cap als diversos beneficiaris a través d’un “entramat de factures fictícies i irregulars” abonades per l’empresa.

Els magistrats consideren acreditat que, almenys des d’octubre de 2005, l’organització de Francisco Correa va iniciar una sèrie d’actuacions dirigides a aconseguir l’adjudicació de manera il·lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per a la Trobada Mundial de les Famílies que s’anava a celebrar al juliol de 2006.

L’Audiència diu que va haver-hi un concert entre Correa, Crespo, Pérez i García perquè la contractació es realitzés per RTVV a favor de Teconsa. Per això van aconseguir que la Fundació organitzadora de la Trobada signés un conveni de col·laboració amb RTVV el febrer de 2006 pel qual, a més de cedir el senyal institucional a l’ens públic, li encarregava el cost de la contractació de les pantalles, so i megafonia. El conveni, per tant, va ser el mecanisme jurídic utilitzat perquè RTVV es fes càrrec d’un cost que no li corresponia, perquè per a la retransmissió de l’acte no eren necessàries les pantalles, atès que anaven destinades al fet que els pelegrins i visitants pogueren veure el papa en el recorregut per València.

Segons els magistrats, aquesta contractació va ser il·legal, ja que primer es va acordar l’adjudicació i després es va confeccionar l’expedient de contractació. A més, es va fer per el doble del cost dels treballs necessaris.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram