Lluís Peidro (Alcoi, 1966) és l’editor i director de Més Ciutat, l’empresa editora d’El Nostre Ciutat, una capçalera de pagament de les comarques de L’Alcoià, Comptat i Foia de Castalla, i de quatre capçaleres gratuïtes més: Banyeres, Xixona, Muro i Bocairent. El Nostre Ciutat té edicions digitals en valencià i castellà i un tiratge en paper de 2.500 exemplars. Tot i que va fer els estudis d’electrònica, Peidro va acabar dedicant-se al periodisme, forjant-se en el desaparegut periòdic Ciudad de Alcoy.

Alcoi és una ciutat amb una llarga tradició periodística.
Sí, Alcoi ha tingut presència de capçaleres de paper de forma gairebé ininterrompuda des de 1837. Durant aquests 183 anys de recorregut, la ciutat ha tingut diverses capçaleres que han anat enllaçant unes amb les altres per mantenir la flama viva del periodisme. Des d’El Nostre Ciutat ens sentim hereus d’aquesta tradició de premsa escrita a la ciutat d’Alcoi i la volem perpetuar durant molt de temps.

Ciudad de Alcoy es va apagar després d’un recorregut de 60 anys.
Així és. El Ciudad de Alcoy, que pertanyia a Grupo Zeta, no va poder superar la crisi econòmica de principis de segle i l’any 2013 amb l’aparició dels mitjans digitals van acabar de tombar-lo. En el moment del tancament de la capçalera, cinc treballadors de Ciudad de Alcoy vam veure la necessitat de mantenir la tradició de periodisme a la ciutat i vam impulsar El Nostre en molt pocs dies.

L’herència es visualitza en la capçalera, també.
Sí, tot i que tothom ens coneix com El Nostre, però a la capçalera vam afegir-hi la paraula Ciutat per deixar clar d’on venim.

Com van ser aquells dies de posada en marxa de la nova capçalera?
Va ser tota una aventura! Van ser uns dies en els quals recordo el sentiment de molta gent d’Alcoi amb la necessitat de mantenir una capçalera a la ciutat i a les comarques de l’entorn. Durant quatre mesos vam tenir el suport incondicional d’El Periòdic d’Ontinyent, que va facilitar-nos els tràmits de la burocràcia inicial fins a tenir constituït el segell de Més Ciutat. Ara mateix som una societat formada per 97 accionistes de diversos àmbits.

Als quals s’hi sumen una munió de subscriptors.
L’èxit de la consolidació del nostre projecte és, sobretot, la fidelitat de la gent. Tant d’aquells qui s’apropen al quiosc a comprar directament el diari de paper com d’aquells que el reben a casa. També hi ha hagut un gran creixement de subscripcions en digital, sobretot de gent més jove.

Formen part de l’Associació de la Premsa Comarcal Valenciana.
Som una dotzena de capçaleres de les diferents comarques del País Valencià i que tenim com a tret distintiu que som de pagament. Som els últims 12 supervivents! La prioritat és fer pinya i anar plegats per seguir lluitant per la premsa de proximitat al País Valencià.

L’edició en paper d’El Nostre Ciutat apareix dos dies a la setmana.
Així era fins abans de la pandèmia. Des del mes de març només apareix l’edició de dissabte i la de dimarts la recuperarem quan definitivament tornem a viure com ho fèiem abans de la Covid-19.

Com van viure les setmanes de confinament i com s’han anat adaptant a la nova normalitat?
De març a juny, l’únic que va trepitjar la redacció vaig ser jo, un cop a la setmana. Tots hem fet teletreball. Va ser un temps apassionant per al periodisme i reforçar l’esperit de l’ofici. Tenint en compte l’excepcionalitat, a finals d’any tenim previst elaborar una revista de resum anual que serveixi per recordar un 2020 inèdit. Recollirà articles d’opinió i imatges que il·lustraran com viuen la pandèmia les nostres comarques.

A més de la capçalera de pagament d’El Nostre Ciutat, el seu grup editor compta amb quatre capçaleres gratuïtes de periodicitat mensual.
Sí, i a partir del novembre seran cinc. Banyeres, Xixona, Muro, Bocairent i Oliva, que serà la més nova. Fa un any i mig va desaparèixer la revista La Crónica de Oliva, i amb l’aposta d’una altra capçalera gratuïta pot ser una bona oportunitat per omplir el buit d’informació local en aquesta àrea del País Valencià. Totes tenen una periodicitat mensual excepte Bocairent, que és bimestral. A més, publiquem Campus Viu, quatre edicions a l’any, amb el suport del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Més Ciutat compta amb una edició digital en dues versions: valencià i castellà. Com s’han adaptat al món digital?
El juliol passat, El Nostre Ciutat va renovar el disseny del web després del creixement digital provocat per la Covid-19. Com la majoria de mitjans de comunicació, les edicions digitals han obtingut un consum d’informació que no s’havia produït mai com fins ara. I ara el repte és mantenir l’interès periodístic per als nostres lectors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram