Quatre organitzacions internacionals defensores de la llibertat de premsa han fet públic un informe on adverteixen dels “perills evidents per al lliure flux d’informació d’interès públic” que suposa l’anomenada llei mordassa aprovada pel Govern espanyol.

En el document, també es demana al proper Govern espanyol que derogui la Llei de protecció de la ciutadana; recuperi la independència de RTVE; creï un regulador independent i específic per als mitjans audiovisuals; millori la transparència de la publicitat institucional; impulsi un marc regulatori per als mitjans comunitaris, i supervisi que qualsevol reforma legal es realitza amb la deguda consideració de l’efecte dissuasori que pugui tenir per a la llibertat d’expressió.

L’informe ha estat elaborat per l’Institut Internacional de la Premsa (IPI), el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), la Federació Europea de Periodistes (FEP) i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Expressió (PDLI).

Al juny, representants de les quatre organitzacions es van reunir durant tres dies amb membres dels principals partits polítics i diverses associacions. Amb tot, lamenten no haver aconseguir cita amb ningú dels ministeris de Justícia, Interior i Indústria, ni tampoc de l’oficina de la Vicepresidència del Govern.

Després de les trobades, la delegació internacional va mostrar la seva sorpresa per la “bretxa” entre el punt de vista del PP sobre la situació a l’Estat de la llibertat de premsa, i els partits de l’oposició, associacions de periodistes, organitzacions de la societat civil i observadors internacionals, segons explica l’IPI.

Risc per l’exercici del periodisme

L’informe assenyala que les justificacions donades a les organitzacions per les decisions de l’actual Executiu espanyol servien per ocultar possibles efectes negatius de major gravetat per al lliure flux d’informació, com en el canvi normatiu que ara permet nomenar el consell d’administració de RTVE amb una majoria simple del Congrés en lloc dels dos terços anteriors.

Després del canvi, recorden, hi ha hagut un allau d’acusacions de parcialitat i manipulació de la cobertura informativa, també dels mateixos treballadors de l’ens públic, que ho van denunciar davant el Parlament Europeu.

Un altre problema que troba l’informe és l’ambigüitat en la redacció de les noves normatives i el risc que suposa per a l’exercici del periodisme, com per exemple en el cas de les filtracions, que poden ser qualificades de delicte de terrorisme.

El document també assenyala que la llei mordassa afecta especialment la llibertat d’expressió i de premsa quan prohibeix “l’ús no autoritzat d’imatges o dades personals d’autoritats o membres de les forces i cossos de seguretat que pugui posar en risc l’èxit d’una operació”, així com les multes d’entre 100 i 600 euros per les “faltes de respecte” als agents. 

“Les llibertats de premsa i d’expressió no són qüestions polítiques, sinó pilars fonamentals de qualsevol societat democràtica. Els partits polítics de totes les tendències s’haurien d’implicar en la protecció d’aquests drets” assegura Martha Steffens, membre de la junta executiva de l’IPI i líder de la missió. “Demanem encaridament al partit o els partits que acabin formant el proper Govern espanyol que tinguin en compte les crítiques rellevants procedents tant d’Espanya com de la comunitat internacional i que adoptin les recomanacions d’aquest informe”, afegeix. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram